Cukrzyca a czas przeziębień

Autor: WomanMagazine

Zima to czas, kiedy częściej ulegamy infekcjom, przeziębieniom, grypie i innym chorobom. Z reguły, by wyzdrowieć, wystarcza kilka dni spędzonych w łóżku, wsparte domowymi lekami i preparatami dostępnymi w aptekach bez recepty. U diabetyka proces ten jest bardziej skomplikowany. Leczenie często trwa dłużej, wymaga ostrożności i ścisłego kontrolowania cukrzycy.

Czytaj więcej

Z cukrzycą w pracy (cz. II)

Autor: WomanMagazine

Jeśli możemy uniknąć przychodzenia do pracy na dyżury nocne, to dobrze z niej skorzystać – noc w pracy rozbija następny dzień, a insulina, którą bierzemy w dawce bazalnej, jest pomyślana raczej na standardowe dni – zwykła dawka może być zbyt duża na nocne czuwanie, a zbyt mała, gdy odsypiamy dyżur.

Czytaj więcej

Naringenina – słodka nadzieja gorzkiego pochodzenia

Autor: WomanMagazine

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za uszkodzenia komórek beta, produkujących insulinę, co uważane jest za główną przyczynę cukrzycy. W zapobieganiu tej choroby szczególnie istotny wydaje się antyoksydant występujący w grejpfrutach.

Czytaj więcej

Jaki sok na zdrowie?

Autor: WomanMagazine

Na pewno nie kupny, dosładzany białym cukrem, maksymalnie rozcieńczony wodą. Na sklepowych pułkach nie trudno pomylić sok z napojem, który ze zdrowiem nie ma nic wspólnego. Producenci dokładają wszelkich starań, by jakość opakowania sugerowała wysoką jakość produktu. Szkoda tylko, że uwagi tej nie przywiązują do zawartości kartonów.

Czytaj więcej

Z cukrzycą w pracy (cz. I)

Autor: WomanMagazine

Cukrzyca łączy się z pracą bez względu na to, jaki zawód wykonujemy. Zarówno w pracy, jak i w zarządzaniu cukrzycą musimy być dość uważni i skupieni, zdyscyplinowaniu oraz efektywni, a także kontrolować zadania, które zostały przed nami postawione.

Czytaj więcej

Chroń insulinę zimą

Autor: WomanMagazine

Aby zapobiegać hiperglikemii, powinniśmy każdego dnia rozsądnie planować dawki insuliny. Bywa jednak tak, że umiejętnie dawkujemy insulinę, ale i tak glikemia jest nieprawidłowa. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie insuliny. Dlatego wybierając się na zimowy wypoczynek, pamiętajmy o zabezpieczeniu insuliny przed wpływem zbyt niskich temperatur.

Czytaj więcej

Cukier uzależnia 8 razy bardziej niż kokaina!

Autor: WomanMagazine

Cukier to narkotyk – być może spotkaliście się już z takim określeniem. Zbadano reakcje zachodzące w mózgu (szczególnie w rejonie nucleus accumbens, czyli jądra półleżącego, odpowiedzialnego za nagrodę, przyjemność i uzależnienie) osób po spożyciu pokarmu zawierającego cukier i porównano z reakcjami tych, którzy używają kokainę. Badanie dowiodło, że cukier uzależnia osiem razy silniej niż kokaina!

Czytaj więcej

Świąteczny sernik z czekoladą

Autor: WomanMagazine

Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z kosztowania świątecznych wypieków. Przestrzegając codziennych zasad diety, uwzględniając kalorie oraz stosując wymienniki węglowodanowe, możesz cieszyć się smakiem ulubionych placków. W domowych wypiekach zmniejsz ilość tłuszczu i cukru. Biały cukier możesz zastąpić słodzikiem – ale nie spartanem, bo pod wpływem ciepła, traci słodki smak.

Czytaj więcej

O walorach gorzkiej czekolady

Autor: WomanMagazine

Najzdrowsza z czekoladowych słodkości. Pod warunkiem, że jedzona z umiarem, dozwolona nawet na diecie cukrzycowej. Jej indeks glikemiczny (IG) wynosi 22%, natomiast wymiennik węglowodanowy (WW) po zjedzeniu 10 gram gorzkiej czekolady równa się 0,38. Najbardziej wartościowa jest ta z dużą ilością kakao w swoim składzie.

Czytaj więcej

Cukrzyca i prawidłowe odżywianie

Autor: WomanMagazine

Prawidłowe żywienie stanowi podstawę w prewencji oraz leczeniu cukrzycy i w zapobieganiu jej poważnym powikłaniom. Cukrzyca jest chorobą nieuleczalną, ale odpowiednia dieta pomaga utrzymać ją na wodzy. Piramida Zdrowego Żywienia dedykowana diabetykom nie różni się od ogólnie zalecanych norm. Wystarczy doprawić ją szczyptą matematyki.

Czytaj więcej

Cukrzyca – zapobiegaj zamiast leczyć!

Autor: WomanMagazine

Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF) podaje, że liczba chorych na cukrzycę wynosi obecnie 382 miliony. Według szacunkowych danych, w 2035 roku, chorych może być aż 592 miliony. Cukrzyca typu 2 to około 90% wszystkich zachorowań. Ponad 80% tej grupy, stanowią osoby z nadwagą. Nadprogramowe kilogramy i niezdrowy styl życia uznawane są za podstawowe czynniki wywołujące ten rodzaj cukrzycy.

Czytaj więcej

Cukrzyca – warto się badać!

Autor: WomanMagazine

Cukrzycy nie da się wyleczyć, to fakt. Faktem jest też, że choroba wykryta odpowiednio wcześnie daje się skutecznie kontrolować i często nie wymaga rezygnacji z dotychczasowego życia. Jedyną skuteczną metodą zdiagnozowania cukrzycy jest pomiar stężenia cukru we krwi. Badanie polega na pobraniu próbki krwi z żyły. Trwa tylko parę sekund, a jego całkowity koszt wynosi od 3 do 5 zł.

Czytaj więcej

Sukces orientu w kuchni, czyli Greek Trade naturalnie

Autor: WomanMagazine

W 2015 roku Greek Trade Sp. z o.o. po raz jedenasty został zdobywcą Gazeli Biznesu. Wstępna ocena bieżącego roku wskazuje, iż firma osiągnie 5% wzrost sprzedaży w stosunku do poprzedniego roku. Jaki jest sekret tak dobrych wyników firmy stawiającej na zdrowy styl życia?

Czytaj więcej

Kawa – czarne złoto czy diabelskie popłuczyny?

Autor: WomanMagazine

Kawa… Pachnie, orzeźwia, drażni zmysły… Bywa czarna jak smoła, bursztynowa – klarowna lub fusiasta, bez mleka i z (puszyście spienionym) mlekiem – jako dodatkiem lub wręcz bazą, w którą dopiero wtapia się świeżo zaparzony smolisty napój bogów.

Czytaj więcej

Cukrzyca – zapobiegaj zamiast leczyć!

Autor: Woman Magazine

W dniu Światowego Dnia Cukrzycy, który przypada na 14go listopada, zachęcamy was do zapoznania się z naszym eksperckim materiałem. Czasem wystarczy zmiana nawyków żywieniowych, odpowiednia dieta i ruch, aby zminimalizować ryzyko zachorowania na cukrzycę do zera.

Czytaj więcej