
Anna Jaworska w trakcie pandemii wydała dwie książki kucharskie
Autorka bloga MumMe tłumaczy, że na początku pandemii odczuwała strach i niepokój. Nie czuła się bezpiecznie i martwiła się o zdrowie swojej rodziny. Jednak wraz z upływem kolejnych miesięcy coraz bardziej przyzwyczajała się do niecodziennej sytuacji.
Czytaj więcej
Sezon na lody z powodu pandemii wystartował z opóźnieniem
Ograniczona możliwość przemieszczania się i konieczność noszenia maseczek spowodowały, że apetyt Polaków na mrożone desery nieco się zmniejszył. W efekcie spadła sprzedaż tzw. lodów impulsowych, czyli np. na patyku lub w rożku. Wzrosła za to konsumpcja lodów familijnych, w większych opakowaniach, które obecnie odpowiadają za ponad połowę sprzedaży.
Czytaj więcej
Magda Gessler i biznes online
Restauratorka otworzyła sklep internetowy Schronisko Smaków Magdy Gessler. Dostępne są w nim między innymi przetwory, naturalnie wędzone mięsa, miody czy świeże pieczywo. Specjały przygotowywane są zgodnie z długoletnią tradycją przez wykwalifikowany zespół pod czujnym okiem restauratorki.
Czytaj więcej
Bakłażan na sercu podany
Wyśmienity walentynkowy bakłażan od Życie ma Smak. Zachęcamy do skorzystania z przepisu.
Czytaj więcej
Śniadanie mistrzów - przepis kulinarny od Eisberg
Jakie śniadanie zrobi wrażenie na domownikach? Na dobry początek dnia idealnie sprawdzi się efektowne jajko w koszulce. Bardziej wyszukane od tradycyjnej jajecznicy, podane w towarzystwie zielonej porcji warzyw – szpinaku i rukoli oraz chrupiącego tosta zadowoli nawet najbardziej wysmakowane gusta.
Czytaj więcej
Złoty deser - Crumble jabłkowe z Granolą
Crumble jabłkowe to wersja szarlotki w nieco innym wydaniu. W podstawowym przepisie występują 2 główne składniki: jabłko oraz granola. Jabłka najlepiej wybierz kwaśne, słodyczy nada im szczypta cynamonu i wanilii. W wersji dla najbardziej wymagających smakoszy wykorzystaj wypiekaną z pełnoziarnistych płatków owsianych Granolę Gold Sante.
Czytaj więcej
Słodkie ,,veto” na jesienną chandrę
Podczas jesiennych dni, wraz ze zmianą pogody, zmianie ulega także sposób spędzania wolnego czasu. Często zamiast spacerów, wolimy zostać w domu z dobrą lekturą lub filmem. Pijemy gorące napoje z imbirem, z miodem, z goździkami, chętnie sięgamy też po małe słodkie przyjemności. Jesienne wieczory to idealny moment, aby zacząć eksperymentować w kuchni.
Czytaj więcej
Rozgrzewająca zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi
Szukasz jesiennych smaków, które rozgrzeją Cię po całym dniu? Spróbuj na przykład aromatycznej zupy z soczewicą i plastrami paprykowymi. Jest ona bardzo odżywcza, pełna witamin oraz wyśmienita w smaku.
Czytaj więcej
Jesienna zupa z dynią, szpinakiem i rybą
Komu z nas przepyszny, śmietankowy lub czekoladowy budyń nie kojarzy się z radosnymi podwieczorkami z mamą? Podpowiadamy, jak połączyć te tradycyjne smaki dzieciństwa z nowoczesnymi dodatkami i przygotować przepyszny, a przede wszystkim zdrowy, domowy budyń na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem nasion chia, który zachwyci nasze pociechy, a nam przywoła miłe wspomnienia.
Czytaj więcej
Pasztet wegetariański
Pasztet dzięki swojej delikatnej, mielonej konsystencji lubiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Z reguły przyrządzany jest z mięsa, podrobów, drobiu, czy dziczyzny i dla urozmaicenia wzbogacany różnorodnymi dodatkami – warzywami, czy jajkiem. A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować bezmięsną wersję tej potrawy?
Czytaj więcej
Przepisy, które rozgrzeją Cię podczas chłodnych, jesiennych dni
Czas wakacji i słonecznego lata niestety dobiegł końca. Przed nami kilka miesięcy mniej pozytywnej aury, która nie sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jak nie dać się chorobie i umilić sobie czas podczas chłodniejszych dni oraz jesiennych wieczorów? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na pyszną zupę z kabanosem, zasmażane kopytka z pieczarkami i cebulką oraz zupę z kiełbasą i warzywami.
Czytaj więcej
Helcom Naturalnie z nowymi pastami premium!
Do oferty Helcom Naturalnie zostały wprowadzone nowe rodzaje past warzywnych, które zadowolą podniebienia nawet największych smakoszy. Pasty premium dostępne są w trzech wyjątkowych smakach - awokado, awokado z jarmużem oraz karczoch. Stanowią one świetną przekąskę na ciepło i zimno, sprawdzają się jako farsz, dip, a także dodatek do pieczywa lub makaronu.
Czytaj więcej
Trzy pomysły na parówki w nowoczesnym wydaniu
Za co uwielbiamy parówki? Za ich smak, uniwersalność i łatwość w przygotowaniu. Sprawdzają się świetnie nie tylko na śniadanie, ale również jako składnik bardziej złożonych dań. Szukasz pomysłu na szybki i ciekawy obiad z ich wykorzystaniem? Sprawdź koniecznie nasze przepisy na leczo, warzywa z parówkami oraz zapiekane parówki w cieście ziołowym. Obiecujemy, że będzie pysznie!
Czytaj więcej