Superfoods - gdzie znajdziemy cenne dla zdrowia składniki?

Coraz częściej w kontekście odżywiania, diety i kuchni słyszymy o tzw. superfoods. Czym są te wyjątkowe produkty? Gdzie ich szukać? Jak łatwo wprowadzić je do naszej diety?

Czytaj więcej

5 trendów w kuchni roślinnej

Popularyzacja roślinnych trendów w odżywianiu, wegetariańskie i wegańskie inicjatywy, restauracje wege – w naszym kraju kuchnia roślinna zyskuje coraz większą popularność. Wybierając „zieloną kuchnię”, możemy jeść nie tylko zdrowo, ale i różnorodnie.

Czytaj więcej

Owocowe czwartki, grillowe wtorki… a może babeczkowa środa?

Rynek pracownika wynikający z najniższego od lat bezrobocia sprawia, że firmy prześcigają się w pomysłach na pozapłacowe benefity dla osób zatrudnionych w swoich szeregach. Prywatna opieka medyczna, karnety na siłownię, owocowe czwartki, grillowe wtorki… pomysłów jest wiele! Dlaczego więc nie wprowadzić babeczkowej środy? Zwłaszcza, że 16 października przypada Dzień Szefa.

Czytaj więcej

Jesienne must have w Twojej...lodówce

Wraz ze zmianą roku nie tylko nasz ubiór powinien ulec modyfikacji. To także dobry moment, aby nasze ciało zgromadziło energię na nadchodzące miesiące i siłę do walki z wirusami. W jaki sposób to zrobić? Dostarczając mu odpowiednich składników odżywczych. Dziś przedstawiamy ekspertów ds. jesiennego przeziębienia, chandry, czy braku energii. Sprawdźcie jesienne must have w waszej lodówce.

Czytaj więcej

Jesienne menu w nietypowym wydaniu

Typowa jesień: deszcz bębniący o parapet, wiatr gwiżdżący za oknem i coraz krótsze dni. Chociaż jeszcze jej nie doświadczyliśmy, to i tak podświadomie dajemy się skusić na „coś słodkiego”, co w połączeniu z ciepłym kocem i dobrą lekturą w naturalny sposób poprawia nam humor.

Czytaj więcej

Przepis na kulinarny sukces – czyli pyszne dania, których nie da się zepsuć!

Sezon na większość warzyw, którymi raczyło nas lato, powoli dobiega końca. To dobry moment, aby zacząć wykorzystywać mrożone mieszanki. A co, jeśli powiemy Wam, że z gotowych dań prosto z zamrażarki możecie stworzyć wykwintny obiad?

Czytaj więcej

Czas na budyń – klasyka, która może Cię zaskoczyć

Na ciepło czy na zimno? Z sokiem malinowym czy też może z charakterystycznym kożuchem? Waniliowy, czekoladowy, a może w bardziej nowoczesnej wersji, jak malina z mascarpone? Ile osób, tyle sposobów na przygotowanie budyniu. Marka Delecta zdradza kilka przepisów na desery z wykorzystaniem tej słodkiej leguminy.

Czytaj więcej

Kisiel w nowej odsłonie

Kisiel to pyszny i lekkostrawny deser, który można jeść zarówno na ciepło, jak i wystudzony. Świetnie sprawdza się jako rozgrzewający poczęstunek w jesienne i zimowe wieczory, a nawet jako przekąska podczas problemów żołądkowych. Do ulubionych smaków należą: cytrynowy, pomarańczowy i wiśniowy, ale coraz większą popularnością cieszą się: pigwowy, aroniowy czy porzeczkowy.

Czytaj więcej

Ostre i meksykańskie smaki w kuchni

Są tacy, którzy ostre smaki wybierają przez okrągły rok oraz ci, którzy rezerwują je sobie na jesień i zimę – szukając w nich wspomnień rodzinnego grillowania, wakacyjnych wyjazdów w plener a nawet… wycieczek na inne kontynenty. Do ognistego Meksyku, pikantnego Teksasu, a może w kieleckie? Tam, gdzie produkują apetyczne nowości: Ketchup Kielecki baaardzo ostry oraz Ketchup Kielecki meksykański.

Czytaj więcej

Mali kucharze do dzieła! Przepisy na rozbudzenie kreatywności u dziecka

Słyszeliście kiedyś, żeby ktoś zjadł cały statek, Minecrafta albo wyszczekanego jamnika? To nie bajka! To całkiem możliwe. Aby rozbudzić kreatywność u dziecka rodzic musi sam puścić wodzę wyobraźni. Najłatwiej będzie podczas wspólnego gotowania i zabawy!

Czytaj więcej

Planujesz jesienny ostry trening? Sam przygotuj sobie bombę energetyczną

Chyba każdy zna to ukłucie lekkiego głodu, gdy w pocie czoła daje sobie konkretny wycisk, a siły słabną i w pobliżu nie ma żadnej knajpy z przekąskami. Zresztą z reguły brakuje czasu na jej szukanie, a fast foody to nie jest najlepszy pomysł na osiągnięcie lub utrzymanie sylwetki à la Tom Hardy. Machnij ręką na batony energetyczne, bo są ci niepotrzebne.

Czytaj więcej

Lunch box – „must have” w plecaku ucznia

Drugie śniadanie to absolutny must have, który musi znaleźć się w plecaku ucznia. Najlepiej, aby zamiast słodkich batoników, cukierków czy drożdżówek to warzywa, owoce oraz pożywne przekąski stały się elementem szkolnego posiłku. W jaki sposób zachęcić dziecko do zjedzenia drugiego śniadania, aby nie wróciło wraz z plecakiem w nietkniętej formie? Musi być kolorowo i pysznie!

Czytaj więcej

Zamień kanapkę na muffinkę, czyli bentō po polsku

Przynoszenie drugiego śniadania do szkoły lub do pracy już dawno przestało być passé. Wszystko za sprawą japońskiej sztuki bentō, która udowadnia, że jedzenie przyniesione z domu jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale może być też apetyczne dla oczu.

Czytaj więcej

Śniadanie do szkoły, lunch do pracy? Proste menu dla całej rodziny

Dzieci wróciły do szkoły, a w ich śniadaniówkach wieje nudą? Chętnie urozmaicisz swój lunch bez czasochłonnego gotowania? Poznaj nasze propozycje prostych, ciekawych posiłków, które zadowolą całą rodzinę. Jedzenie zabierane z domu może być różnorodne i oryginalne!

Czytaj więcej

Dynia – królowa kuchni

Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Z jej miąższu można stworzyć pożywną zupę, pyszne racuchy i placki, a także słodki sernik. Dodatkowo, bogata jest w witaminy A, B1, B2, C, PP, jak również magnez, fosfor, żelazo, wapń. Co ciekawe 100 g produktu zawiera jedynie 28 kcal. Jest więc smaczna, zdrowa i dietetyczna, dlatego warto mianować ją królową naszej jesiennej kuchni.

Czytaj więcej