WomanMagazine.pl

Świąteczny sernik z czekoladą

Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z kosztowania świątecznych wypieków. Przestrzegając codziennych zasad diety, uwzględniając kalorie oraz stosując wymienniki węglowodanowe, możesz cieszyć się smakiem ulubionych placków. W domowych wypiekach zmniejsz ilość tłuszczu i cukru. Biały cukier możesz zastąpić słodzikiem – ale nie spartanem, bo pod wpływem ciepła, traci słodki smak.

Standard Post with Image

Sernik z czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki pokruszonych herbatników dla diabetyków,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C i umieścić w nim naczynie z gorąca wodą. Dzięki parującej wodzie sernik nie popęka.
  2. Wymieszać w misce wszystkie składniki ciasta, przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem blachy i ubić, aby powstał równy spód.

Składniki na masę:

  • 3 białka z jajek,
  • 1/3 szklanki cukru (lub zastępnik),
  • 2 szklanki sera ricotta,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/3 szklanki chudego sera twarogowego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. W blenderze połączyć białka, cukier, ser ricotta, kakao, ser twarogowy i wanilię. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  2. Otrzymaną masę wylać na przygotowany spód.

Na koniec:

  1. Piec ciasto przez około 30 minut. Na ostatnie 5 minut przed zakończeniem pieczenia wyłączyć piekarniki i pozostawić w nim ciasto.
  2. Przed podaniem przechowywać ciasto w lodówce.

 

Podobne artykuły

Sernik na zimno z marmoladą z gujawy

Odmień tradycyjne oblicze swojego sernika na zimno! Dziś zapraszamy na pyszny podwieczorek, które zachwyci Ciebie i Twoich najbliższych! Przepis od niezastąpionego Życie Ma Smak ;)

Czytaj więcej

Sernik z Michałkami i czekoladą

Świątecznych przepisów nigdy za wiele! Jeśli również jesteś takiego zdania, może zainteresuje Cię nasza kolejna pyszna propozycja. Jaki sernik lubicie najbardziej? ;)

Czytaj więcej