Sernik z czekoladą
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki pokruszonych herbatników dla diabetyków,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C i umieścić w nim naczynie z gorąca wodą. Dzięki parującej wodzie sernik nie popęka.
- Wymieszać w misce wszystkie składniki ciasta, przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem blachy i ubić, aby powstał równy spód.
Składniki na masę:
- 3 białka z jajek,
- 1/3 szklanki cukru (lub zastępnik),
- 2 szklanki sera ricotta,
- 1/4 szklanki kakao,
- 1/3 szklanki chudego sera twarogowego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
- W blenderze połączyć białka, cukier, ser ricotta, kakao, ser twarogowy i wanilię. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Otrzymaną masę wylać na przygotowany spód.
Na koniec:
- Piec ciasto przez około 30 minut. Na ostatnie 5 minut przed zakończeniem pieczenia wyłączyć piekarniki i pozostawić w nim ciasto.
- Przed podaniem przechowywać ciasto w lodówce.