WomanMagazine.pl

O walorach gorzkiej czekolady

Najzdrowsza z czekoladowych słodkości. Pod warunkiem, że jedzona z umiarem, dozwolona nawet na diecie cukrzycowej. Jej indeks glikemiczny (IG) wynosi 22%, natomiast wymiennik węglowodanowy (WW) po zjedzeniu 10 gram gorzkiej czekolady równa się 0,38. Najbardziej wartościowa jest ta z dużą ilością kakao w swoim składzie.

Standard Post with Image

Walory gorzkiej czekolady:

  • Odchudza - tak twierdzą naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze. Ochotnicy otrzymali po 100 gramów czekolady, jedni gorzką, drudzy – mleczną, po czym zasiedli do stołu, gdzie ustawiono różne rodzaje pizzy. Naukowcy polecili, by najedli się do syta. Ten stan szybciej osiągnęli ci, którzy jedli czekoladę gorzką. Spożyli o 15% mniej kalorii niż druga grupa. Duńscy uczeni sugerują, że  gorzka czekolada nie tylko zmniejsza apetyt na tłuste, słodkie i słone jedzenie, ale przede wszystkim powoduje długotrwałe uczucie sytości.

 

  • Pomaga dbać o serce – udowodnili badacze z bostońskiego Harvard University na podstawie obserwacji 32 tys. szwedzkich kobiet w wieku 48–83 lata. Po trwających 9 lat badaniach okazało się, że te panie, które tygodniowo zjadały 28–60 g gorzkiej czekolady miały o 32% niższe ryzyko trafienia do szpitala i śmierci z powodu niewydolności serca w porównaniu z tymi, które nie jadły jej nigdy. Jedzenie jednej– trzech porcji (każda po19–30 g) czekolady w miesiącu obniżało ryzyko o 26 proc.

 

  • Chroni przed udarem – sugerują to badania prowadzone na kanadyjskich uniwersytetach. Jedno z nich (na prawie 45 tysiącach osób) wykazało, że wystarczy jedna porcja gorzkiej czekolady w tygodni a ryzyko udaru mózgu spada o 22%.

 

  • Reguluje poziom antyoksydantów – Zdaniem autorów publikacji w New Scientist takie działanie ma tylko czekolada gorzka, nie zawierająca mleka i nim nie popijana. Naukowcy z uniwersytetu w Glasgow zaobserwowali, że wkrótce po zjedzeniu gorzkiej u osób badanych wzrósł o 1/5 poziom antyutleniaczy. Zjawisko to nie wystąpiło u tych, którzy otrzymali czekoladę mleczną albo jedli gorzką, ale wypili po niej mleko. Ponieważ taki nagły wzrost poziomu antyutleniaczy trwa zaledwie 4 godziny, badacze sugerują by unikać picia mleka bezpośrednio po zjedzeniu czekolady.

 

  • Antyoksydanty chronią ludzki organizm przed wieloma dolegliwościami i groźnymi chorobami, np. nowotworami, chorobami krążenia, udarami czy zawałami. Pomagają zapobiegać cukrzycy. Podnoszą odporność i łagodzą przebieg różnych chorób.

 

Poprawia humor – sami sprawdziliśmy :-)

 

Podobne artykuły

Diabetyk nie może jeść czekolady? To mit!

Z radością obalamy mit, mówiący o tym, że osoby z cukrzycą nie mogą jeść czekolady. Mogą, ale nie każdy rodzaj i nie w każdej ilości. Raz na jakiś czas, każdy może zjeść jedną lub dwie kostki gorzkiej czekolady. Najlepiej, gdy zawartość kakao przekracza 70%.

Czytaj więcej

Ciasto marchewkowe w polewie z białej czekolady

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich na wiosnę? Proponujemy kulinarne zaskoczenie w postaci ciasta marchewkowego w polewie z białej czekolady. Razem z Życie ma smak twierdzimy, że trudno mu się oprzeć.

Czytaj więcej