WomanMagazine.pl

Rozgrzewająca zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi

Szukasz jesiennych smaków, które rozgrzeją Cię po całym dniu? Spróbuj na przykład aromatycznej zupy z soczewicą i plastrami paprykowymi. Jest ona bardzo odżywcza, pełna witamin oraz wyśmienita w smaku.

Standard Post with Image

Składniki:

- 1 mała cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- 1/4 małego selera korzeniowego

- 4 ziemniaki

- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy

- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 litr bulionu warzywnego

- 200 g passaty

- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

- Garść liści jarmużu

- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

- Sól i pieprz do smaku

- Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w dużą.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Do garnka wsypujemy soczewicę, słodką paprykę, dodajemy koncentrat, przesmażamy. Wlewamy bulion warzywny, passatę, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia do miękkości warzyw i soczewicy. Do garnka z zupą dodajemy porwany w mniejsze kawałki jarmuż i gotujemy przez 3 minuty. 

Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy plastry, smażymy przez kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z zupą. Zupę nalewamy na talerze i podajemy.

Wskazówka: Zamiast jarmużu do zupy można dodać posiekane liście szpinaku

Podobne artykuły

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Zupa nie musi być banalna i może zaskakiwać. Przekonuje nas o tym serwis Życie Ma Smak proponując przepis na krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej.

Czytaj więcej

Zupa z awokado – subtelna rozkosz w jednym daniu

Mamy nadzieję, że podsycimy Wasze apetyty wspaniałymi przepisami na sensualne dania. Dziś zupa z awokado a la Życie Ma Smak. Co Wy na to?

Czytaj więcej