WomanMagazine.pl

Trzy pomysły na parówki w nowoczesnym wydaniu

Za co uwielbiamy parówki? Za ich smak, uniwersalność i łatwość w przygotowaniu. Sprawdzają się świetnie nie tylko na śniadanie, ale również jako składnik bardziej złożonych dań. Szukasz pomysłu na szybki i ciekawy obiad z ich wykorzystaniem? Sprawdź koniecznie nasze przepisy na leczo, warzywa z parówkami oraz zapiekane parówki w cieście ziołowym. Obiecujemy, że będzie pysznie!

Standard Post with Image

1. Leczo z parówkami (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • Pół kilograma parówek (np. Polanek od JBB Bałdyga)
  • 3 cebule
  • Czerwona papryka
  • Zielona papryka
  • Żółta papryka
  • Pomidory w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g pieczarek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Parówki i pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki podsmaż na oliwie, po chwili dodaj cebulę i podsmaż całość. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, pokrojone papryki i parówki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw.

2. Zapiekane parówki w cieście ziołowym (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

  • Parówki (np. Polanki od JBB Bałdyga)
  • Ser typu gouda
  • Masło

Składniki na ciasto:

  • Szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Garść świeżych ziół: bazylia, pietruszka, koperek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju na małej patelni. Parówki zawiń w placki naleśnikowe. Formę do zapiekania posmaruj masłem, ułóż zawinięte parówki i posyp startym na tarce serem. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.

3. Parówki z warzywami (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • 4 parówki (np. Polanki od JBB Bałdyga)
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Słodka papryka
  • Imbir
  • Tymianek
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewki i cebulę obierz. Marchew pokrój w talarki, a cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w paski, z kolei bakłażana i cukinię w plastry, a następnie na ćwiartki. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj marchewki, paprykę, bakłażana i cukinię. Całość dopraw przyprawami. Parówki pokrój w talarki i dodaj do smażonych warzyw. Podsmaż jeszcze przez chwilę. Podawaj z pieczywem.

Życzymy smacznego!

Podobne artykuły

3 POMYSŁY NA SYPIALNIĘ

Chciałabyś coś zmienić w swojej sypialni, ale nie masz czasu, by jeździć po sklepach i szukać nowych elementów wystroju? A może cenisz sobie oryginalność i chcesz zrobić coś własnego? W tym roku stawiamy na miejsca nastrojowe i przytulne. Oto trzy sposoby na odmienienie sypialni w prosty i tani sposób!

Czytaj więcej

4 pomysły na majówkę w Polsce

Do majówki jeszcze trzy tygodnie, ale wszyscy wiemy, że turystyczna konkurencja jest nieubłagana. Przez te kilka dni (w tym roku aż 5!) górskie szlaki będą przepełnione turystami, historyczne miasta zwiedzającymi, a pobliskie jeziora wypoczywającymi. Nie będzie lekko ;) Na co się zdecydować? Oto nasze propozycje na każdy gust, wszystko w obrębie naszego kraju! ;)

Czytaj więcej