Pizza w walentynkowej odsłonie! Sposób na romantyczne chwile we dwoje i pokazanie mężczyźnie, że rozumiesz jego potrzeby. Co więcej, jesteś gotowa przyłączyć się do wspólnych „grzeszków”.
Ciasto to podstawa udanej pizzy. Powinno być cienkie, lekko chrupiące i apetycznie wypieczone po brzegach. W przepisie poniżej podajemy wskazówki samej Magdy Gessler. Z taką pomocą to musi być szybka akcja!
Składniki:
- mąka - 340 g
- suszone drożdże - 5 g
- cukier - 1,5 łyżeczki
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 2 łyżeczki
- letnia woda - 250 ml
Wykonanie:
- Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut.
- W misce wymieszać mąkę, cukier, sól. Po 10 minutach dodać też drożdże.
- Ciasto wyrabiać przez ok 5-10 minut. Masa musi być jednolita i elastyczna. Odstawić na 10 minut.
- Wyrobić ciasto z oliwą. Podzielić na porcje po 150 gram i uformować w kule.
- Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut. Forma powinna dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C.
- Ciasto oprószyć mąką i wałkować, aż usunięte zostaną pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Lub w duże serce!
- Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.