Mleko roślinne do spieniania
Idealna kawa z pianką może powstać nie tylko z mleka krowiego, lecz także z napoju roślinnego. Proces spieniania niczym się nie różni, jednak jedne napoje lepiej się pienią, inne gorzej. Wynika to przede wszystkim z zawartości białka i tłuszczu w mleku – bariści polecają wybór tłustego mleka. Jednak niektóre napoje równie świetnie sprawdzają się w roli dodatku do małej czarnej. Z mleka roślinnego można stworzyć gęstą, słodkawą piankę. Zarówno mleko krowie, jak i napój roślinny idealnie komponują się z kolekcją kaw NESCAFÉ – nie tylko tych subtelnych w smaku, lecz także bardziej wyrazistych dla wytrawnych kawoszy.
Uniwersalne mleko sojowe
Napoje roślinne różnią się od siebie smakiem, zapachem, konsystencją i zawartością składników odżywczych. Jedną z najpopularniejszych propozycji jest mleko sojowe, które doskonale sprawdzi się w kawie serwowanej na ciepło i zimno. Zawiera dużą ilość białka, dzięki czemu dobrze się pieni, co pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję do najpopularniejszych mlecznych kaw, czyli caffe latte i cappuccino. Warto pamiętać, aby nieco obniżyć temperaturę kawy przed dodaniem mleka, to wydobędzie słodycz z napoju. Mleko sojowe świetnie współgra z rodzajem kaw o niskim poziomie kwasowości i delikatnym smaku np. Kawa NESCAFÉ Gold
Mleko migdałowe – słodkie i orzechowe
Napój migdałowy to drugi najczęściej wybierany roślinny substytut mleka krowiego. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom słodkich kaw. Z powodzeniem można je dodać do mokki, czyli kawy z dużą ilością mleka i czekoladą. Mleko migdałowe posiada mniejszą zawartość białka w porównaniu do sojowego, przez co gorzej się pieni. Ten napój roślinny ma lekko orzechowy posmak, który dodaje kawie słodkiego, charakterystycznego posmaku.
Napój owsiany o neutralnym smaku
Mleko owsiane wyróżnia się neutralnym smakiem zbliżonym do mleka krowiego. Jest lekko słodkie, jednak nie ma tak wyraźnego posmaku zbożowego jak mleko sojowe. To doskonały wybór dla osób, które nie są przekonane do roślinnych odpowiedników mleka krowiego, a chcą wypróbować nowych smaków. Mleko owsiane również dobrze się pieni, dlatego można je wykorzystać do przygotowania cappuccino czy latte macchiato. Daje bardziej delikatną, ale nadal gęstą piankę o słodkawych nutach smakowych. Napój owsiany nie zmienia znacząco smaku kawy, ale nadaje jej delikatną słodycz.
Mleko ryżowe – idealne do mrożonych kaw
Mleko ryżowe charakteryzuje się rozwodnioną konsystencją. Nie jest polecane do kaw z pianką, ponieważ jest trudne do spienienia ze względu na małą zawartość białka i tłuszczu. Napój ryżowy nie jest dobrym rozwiązaniem do kaw na ciepło, ponieważ może się rozwarstwiać, a jego smak będzie wyczuwalny przy mocnej kawie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby z dodatkiem napoju ryżowego stworzyć pyszną kawę na zimno. Z mleka można przygotować pyszny mrożony deser ze względu na słodki smak napoju ryżowego.