Choroba Alzheimera (inaczej otępienna) dotyka około 250 tys. osób w Polsce i z reguły ujawnia się po 60 roku życia. Niedługo statystyki te znacznie się podniosą, ze względu na profil starzejącego się społeczeństwa, w którym żyjemy. Choroba ta to proces nieuniknionego i gwałtownego zaniku neuronów (komórek odpowiedzialnych za pamięć) w mózgu, czego efektem jest stopniowa utrata pamięci i zdolności poznawczych. Nie odkryto jeszcze w medycynie, jak można zapobiec chorobie, ale z pewnością istnieją sposoby na zmniejszenie ryzyka jej występowania w przyszłości.
Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago opracowali dietę, której efekty są przekonujące. To mieszanka dwóch znanych wcześniej diet wpływających na mózg – DASH i Śródziemnomorskiej, jednak diametralnie różni się w sposobie działania. Stosowanie się do niej zmniejsza ryzyko zachorowalności oraz usprawnia pamięć – czy nie jest to wystarczający powód, by zastanowić się nad jej stosowaniem?
Dieta MIND w praktyce
To 10 grup produktów zawierających odpowiednie witaminy, minerały, białka i inne składniki. Oto lista pokazująca, co warto jeść!
1. Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak, kalarepa, brokuły, należy jeść kilka razy w tygodniu.
2. Migdały i orzechy, które zawierają zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze. Warto je spożywać nawet 4 razy w tygodniu!
3. Jagody i truskawki
4. Biała lub czerwona fasola jako źródło wartościowego białka.
5. Pieczywo pełnoziarniste
6. Raz w tygodniu ryba obowiązkowo. Tyle wystarczy. Warto jednak zamienić tłuszcz na oliwę z oliwek.
7. Drób dwa razy w tygodniu.
8. Do tego wszystkiego kieliszek czerwonego wina tygodniowo!