WomanMagazine.pl

DIETA MIND – CZYLI CO JEŚĆ, BY USPRAWNIĆ MÓZG

Moc jedzenia zaskakuje na każdym kroku, a jeść dobrze oznacza dbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Według naukowców dieta MIND może istotnie zmniejszać ryzyko zachorowalności na Alzheimera i usprawnić Twoją pamięć! Chcesz wiedzieć więcej?

Standard Post with Image

Choroba Alzheimera (inaczej otępienna) dotyka około 250 tys. osób w Polsce i z reguły ujawnia się po 60 roku życia. Niedługo statystyki te znacznie się podniosą, ze względu na profil starzejącego się społeczeństwa, w którym żyjemy. Choroba ta to proces nieuniknionego i gwałtownego zaniku neuronów (komórek odpowiedzialnych za pamięć) w mózgu, czego efektem jest stopniowa utrata pamięci i zdolności poznawczych. Nie odkryto jeszcze w medycynie, jak można zapobiec chorobie, ale z pewnością istnieją sposoby na zmniejszenie ryzyka jej występowania w przyszłości.

Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago opracowali dietę, której efekty są przekonujące. To mieszanka dwóch znanych wcześniej diet wpływających na mózg – DASH i Śródziemnomorskiej, jednak diametralnie różni się w sposobie działania. Stosowanie się do niej zmniejsza ryzyko zachorowalności oraz usprawnia pamięć – czy nie jest to wystarczający powód, by zastanowić się nad jej stosowaniem?

 

Dieta MIND w praktyce

To 10 grup produktów zawierających odpowiednie witaminy, minerały, białka i inne składniki. Oto lista pokazująca, co warto jeść!

 

1. Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak, kalarepa, brokuły, należy jeść kilka razy w tygodniu.

2. Migdały i orzechy, które zawierają zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze. Warto je spożywać nawet 4 razy w tygodniu!

3. Jagody i truskawki

4. Biała lub czerwona fasola jako źródło wartościowego białka.

5. Pieczywo pełnoziarniste

6. Raz w tygodniu ryba obowiązkowo. Tyle wystarczy. Warto jednak zamienić tłuszcz na oliwę z oliwek.

7. Drób dwa razy w tygodniu.

8. Do tego wszystkiego kieliszek czerwonego wina tygodniowo!

 

Podobne artykuły

Diabetyk nie może jeść czekolady? To mit!

Z radością obalamy mit, mówiący o tym, że osoby z cukrzycą nie mogą jeść czekolady. Mogą, ale nie każdy rodzaj i nie w każdej ilości. Raz na jakiś czas, każdy może zjeść jedną lub dwie kostki gorzkiej czekolady. Najlepiej, gdy zawartość kakao przekracza 70%.

Czytaj więcej

„Wakacje na Bali”, czyli naturalne kosmetyki marki HAGI

Jak złapać chwilę oddechu i świeżości w środku lata? Może dzięki zapachom: trawy cytrynowej, wanilii, grapefruita, szałwii i cedru - zamkniętym w wysokiej jakości naturalnych produktach..? Przedstawiamy Wam cudowną serię marki Hagi – „Wakacje na Bali”.

Czytaj więcej