WomanMagazine.pl

Savoir-vivre w restauracji, czyli jak zachowywać się przy stole?

Savoir-vivre, bon ton, dobre obyczaje czy dobre maniery... Każdy wie lub chociaż się domyśla, jak należy zachowywać się w miejscu publicznym. Czy wiemy jednak, co mówi etykieta na temat wyjścia do restauracji? Czy odpowiada naszym czasom? A może wdarł się do niej anachronizm? Oceńcie same! ;-)

Standard Post with Image

Savoir vivre przetłumaczyć można z francuskiego jako sztuka życia. Jest to zbiór norm i zasad odnoszących się do dobrego zachowania w obszarach takich jak:

  • siedzenie przy stole, jedzenie, picie, nakrywanie
  • komunikacja towarzyska, telefoniczna, internetowa
  • prezentacja, wygląd, właściwy ubiór (dress code)
  • formy towarzyskie na przyjęciach, w pracy, z rodziną

 

Dziś skupimy się na wyjściu do eleganckiej restauracji. Jak ono wygląda z punktu widzenia zbioru zasad dobrego wychowania? ;-)

Zawsze po wejściu do restauracji powinniśmy udać się do toalety, by umyć ręce. Jeśli tego nie zrobimy, będzie to znak dla naszych współtowarzyszy, że nie przestrzegamy zasad higieny. Warto umyć ręce również ze względu na to, że wchodzimy z zewnątrz i mieliśmy kontakt z bakteriami.

Kontakt z obsługą

Kiedy chcemy wezwać kelnera, nie powinniśmy ani podnosić ręki do góry, ani wzywać go werbalnie. W pierwszej kolejności przyzywamy go wzrokiem, a gdy znajdzie się trochę bliżej, pytamy, czy możemy go poprosić.

Obecność przy stole

Dla niektórych może nie być to oczywiste, ale od początku pobytu w restauracji telefon komórkowy powinien pozostawać wyłączony. Panie powinny pamiętać, aby nie używać zbyt mocnych perfum, które mogą psuć smak potraw. Ręce nie powinny znajdować się pod stołem. W trakcie jedzenia na stole powinniśmy trzymać jedynie nadgarstki.

Torebka

Dość sporo „kłopotu” przysparza damska torebka, z którą nie wiadomo, co zrobić. Bezwzględnie nie wieszajmy jej jednak na oparciu krzesła! Jeśli jest duża, połóżmy ją między nogami tak, aby nam nie przeszkadzała lub na pobliskim meblu. Jeśli jest mała (np. kopertówka), w przypadku eleganckiej kolacji, spokojnie możemy położyć ją na kolanach.

Tego nie róbmy!

Jedną z najgorszych rzeczy, jaką możemy w zrobić w restauracji, jest spożywanie rzeczy przyniesionych przez siebie. Powinniśmy traktować restaurację jak gospodarza, u którego panują bardzo podobne zasady. Co ciekawe, mało osób wie, że przygotowując się do posiłku, nie powinniśmy przecierać sztućców serwetką. Faux pas będzie również wzięcie samemu menu do stolika w eleganckiej restauracji.

Toaleta

Kiedy spotkamy kogoś w toalecie, nie powinniśmy się z nim witać nawet słowami dzień dobry. Jeśli natomiast złapiemy kontakt wzrokowy z kimś znajomym, powinniśmy jedynie skinąć głową. W żadnym wypadku nie podajemy sobie ręki! Jeśli chcemy to zrobić, wychodzimy i witamy się poza ścianami toalety.

Napiwki

Dość często przysparzają problemów. Zarówno zbyt niska kwota, jak i zbyt wysoka, mogą być źle odbierane. Według zasady napiwki powinny wynosić 10% do 100 zł oraz 15% powyżej tej kwoty. Możemy je zwiększać, kiedy nie mamy nic do zarzucenia, gdy czuliśmy się komfortowo i prawidłowo obsłużeni lub zostały spełnione dodatkowe oczekiwania. Analogicznie postępujemy w drugą stronę, napiwek można pomniejszyć lub całkowicie z niego zrezygnować, wedle oceny.

 

Podobne artykuły

MEZOTERAPIA MIKROIGŁOWA DAJE TAKIE EFEKTY JAK TRADYCYJNY LIFTING?

O mezoterapii mikroigłowej rozmawiamy z doświadczoną kosmetolog Kamilą Osowską. W swojej klinice w Krakowie posiada najnowocześniejsze rollery do wykonania zabiegu. Czy pozwalają uzyskać efekt liftingu bez skalpela? Jak wygląda zabieg? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszej rozmowie.

Czytaj więcej

Co ma znaczenie przy wykonywaniu peelingów chemicznych?

Złuszczanie martwych komórek naskórka przy użyciu kwasów jest zaliczane do grona zabiegów z zakresu medycyny estetycznej. W związku z tym, wspomniana kuracja gabinetowa powinna być przeprowadzana wyłącznie przez wykwalifikowanych kosmetologów. To zresztą nie jedyna kwestia, na którą warto zwrócić uwagę przed pierwszym peelingiem chemicznym.

Czytaj więcej