Przygotowanie zdrowego i sytego posiłku bywa prawdziwym wyzwaniem, gdy mamy mało czasu. Z pomocą przychodzą autorzy książek kucharskich, którzy pokazują, że gotowanie może być szybkie i nieskomplikowane.
"Szybko, smacznie, domowo" – Magdalena Grzegorczyk
To pierwsza z naszych propozycji. Czytelniczki, które po nią sięgnęły są zgodne - książka spełniła pokładane w niej oczekiwania. Zaprezentowane przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu. Magdalenę Grzegorczyk kojarzyć możecie między innymi z kanału Skutecznie.Tv, jednego z najbardziej popularnych kanałów kulinarnych. Jeśli jej filmiki przypadły Wam do gustu będziecie zachwycone również książką. W książce znajdziecie najlepsze przepisy pochodzące z jej bloga. To prawdziwa kulinarna perełka, dla osób, które mają mało czasu na gotowanie.
"15 minut w kuchni", "30 minut w kuchni" - Jamie Oliver
Jamie Oliver jest kucharzem znanym miłośnikom gotowania z licznych programów telewizyjnych. "15 minut w kuchni" znajdziemy 120 przepisów na zupy, dania główne, sałatki, kanapki, śniadania czy koktajle. Są to dania zarówno mięsne, jak i wegetariańskie czy z ryb. W książce znajdują się autorskie dania z kuchni angielskiej, francuskiej czy włoskiej. W książce znajdziemy też triki i rady dotyczące codziennego gotowania, które pozwolą nam gotować nie tylko szybko, ale smacznie i zdrowo.
W "30 minut w kuchni" znajdziemy przepisy złożone z kilku potraw. Dzięki tej publikacji dowiemy się, w jaki sposób przygotować cały posiłek w czasie, który przeznaczamy na przygotowywanie jednego dania. Szybkość wcale nie oznacza, spadku jakości, czy smaku.
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" Daria Ładocha
Swoją książkę o szybkim gotowaniu proponuje też Daria Ładocha, znana ze swojej żywiołowości. Przygodę z gotowaniem rozpoczęła od bloga mamalyga.pl dzisiaj prowadzi kursy kulinarne i gości w programach TV, publikuje również książki. Jej kulinarna propozycja książkowa stanowi zbiór szybkich i zdrowych przepisów, które opierają się na tym, jak znaleźć chwilę na gotowanie opierając się na różnych składnikach. Jednocześnie autorka bazuje na produktach ogólnie dostępnych. Dzięki temu możemy jeść zdrowo i to przez cały dzień. Daria Ładocha pokazuje, że zdrowe gotowanie nie musi być drogie ani czasochłonne.
"Nigella nie gryzie", "Nigella ekspresowo" Nigella Lawson
Książkę o szybkim gotowaniu ma w swoim dorobku również Nigella Lawson, brytyjska dziennikarka, która debiutowała w latach 90. ubiegłego wieku. Stała się gwiazdą właśnie za sprawą udziału w jednym z programów kulinarnych. Jeżeli szukacie pomysłów na ciekawe śniadania zapoznajcie się z książką "Nigella nie gryzie", jej pierwszą publikacją. Dzięki temu zobaczysz, że śniadanie nie musi składać się tylko z kanapki i nie muszą być wymagające. "Nigella ekspresowo" to pozycja przeznaczona dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, ale chcą smacznie zjeść. W książce znajdziemy napisane zrozumiałym językiem przepisy. Każdy z rozdziałów poświęcony jest innemu posiłkowi. Znajdziemy tu przepisy na śniadania, obiady, kolacje oraz podpowiedzi jak zrobić przekąski. Książka bogata jest w opisy, piękne ilustracje i mnóstwo przepisów. Niestety niektóre ze składników to trudno dostępne produkty. Bardziej zaawansowani kucharze mogą też narzekać na brak innowacji i zaskoczeń.