WomanMagazine.pl

Zakochaj się w gotowaniu, czyli emocje i radość w kuchni!

Gotowanie i przygotowywanie posiłków nie musi być nudne i wykonywane mechanicznie dla zaspokojenia samego głodu. Wręcz przeciwnie! Można czerpać z niego radość i dzielić się nią z najbliższymi. W ramach akcji „Życie ma Smak” szukamy inspiracji i źródła kulinarnych przyjemności.

Standard Post with Image

Skąd czerpać radość?

Często gotowanie kojarzy się nam z monotonnym i trwającym zbyt wiele czasu procesem wynikającym z potrzeb metabolicznych. Mycie, krojenie, gotowanie, pieczenie, estetyczne podanie, a na końcu jeszcze umycie. Wszyscy jedzą, odchodzą od stołu, a sterta naczyń nieubłaganie woła o jej wyczyszczenie. Jednak przygotowanie posiłków wcale nie musi tak wyglądać! Można znaleźć w nim przyjemność i cieszyć się każdym kęsem podczas jego spożywania z rodziną i przyjaciółmi. Jak to osiągnąć?

- Można czerpać radość nie tylko ze względu na zaspokojenie głodu. Sam proces tworzenia dania jest świetną zabawą: dobieranie smaków, tekstur, kolorów produktów, to wszystko potrafi cieszyć. Zwłaszcza gdy w efekcie możemy podziwiać wygląd dania i czuć jego wyjątkowy smak – mówi Michał Cienki, Szef Kuchni w Restauracji Art w Krakowie.

Można zacząć od wyboru produktów w sklepie i szukać w nich inspiracji, a nie traktować zakupy jako przykry obowiązek. Następnie sięgać po kolejne składniki tak, by tworzyły nie tylko miły dla oka obrazek, ale również myśląc o końcowym smaku, który może okazać się zaskakujący. Dobrze wyobrażać sobie każdy z nich osobno, a później w zestawieniu wszystkie razem. Wyobraźnia potrafi podpowiedzieć nam wiele ciekawych połączeń, nie bójmy się nowości!

Tylko jak zacząć?

Przygodę z gotowaniem dobrze rozpocząć od pozytywnego nastawienia, żeby się szybko nie zrazić. Mówi się, że do kuchni nie należy przenosić złej energii i negatywnych emocji, bo dania mogą nie wyjść, a ciasto nie wyrośnie. Dlatego dobrze nastawić się na dobrą zabawę i podejść do gotowania na luzie, bez zbędnego stresu.

- Aby zacząć, ważna jest wiedza, bo bez tego trudno zrozumieć procesy zachodzące podczas przyrządzania jedzenia. Doświadczenie przychodzi z czasem – twierdzi Michał Cienki.

Wspomnianą wiedzę łatwo można uzupełnić informacjami z internetu lub na bazie książek kucharskich, jednak nie należy przyjmować jej jako pewnik, bez którego nie można się obejść. Niektórzy mają talent i robią to intuicyjnie, dlatego im więcej prób i ćwiczeń, tym większe szanse, że to, co przygotowujemy, wyjdzie naprawdę smaczne. A jeśli mamy wątpliwości co do smaku? To trudno, potraktujmy to jako wyzwanie i spróbujmy ponownie, ale nie zniechęcajmy się! Warto zaprosić członków rodziny do testowania. Dzięki temu przyczynią się do kulinarnego procesu i będą mieli szansę wnieść dodatkowe pozytywne emocje do kuchennych czterech ścian.

Branie czy dawanie?

Radość można czerpać, będąc po obu stronach lady kuchennej. Zarówno jako domowy kucharz wydający posiłek, jak i ten, który go później ze smakiem konsumuje. Samo przygotowywanie jest przyjemnością, ale i reakcje wynikające ze zjedzenia dania przysparzają wiele satysfakcji. I to właśnie o takie naturalne, obustronne emocje chodzi.

- Gotowanie dla kogoś oczywiście sprawia wiele przyjemności. Jeśli miałbym wybrać, czy wolę samemu coś ugotować, a potem to zjeść lub mieć możliwość konsumpcji przyrządzonego przez kogoś posiłku, to wybieram drugą opcję – mówi Szef Kuchni w Restauracji Art w Krakowie. – Jako kucharzowi najbardziej sprawia mi jednak radość, gdy innym smakują moje dania. Nie mam na myśli wyłącznie gości restauracji, ale również kucharzy czy kelnerów, z którymi pracuję. To oni najczęściej jako pierwsi mają możliwość spróbowania moich potraw – dodaje Michał Cienki.

Tych, którzy znaleźli pasję w przygotowywaniu dań lub wciąż jej szukają, łączy akcja „Życie ma smak”. Skupia wszystkich pasjonatów kuchni, ale również tych, którzy tę przygodę dopiero zaczynają. Zapisują swoje wspomnienia w postaci kulinarnych przepisów, dzieląc się pomysłami i pozytywnymi emocjami. Dzięki temu mogą zarówno dzielić się, jak i korzystać z pomysłów innych uczestników.

Podobne artykuły

Botox - jak się do niego przygotować?

Zmarszczki mimiczne mogą być poważnym problemem. Teraz można się go pozbyć – wybierz botox! Ze względu na swoją specyfikę zmarszczki mimiczne są niemalże niemożliwe do usunięcia z wykorzystaniem popularnych kosmetyków. Jest jednak sposób na ich usunięcie – to botox, czyli inaczej toksyna botulinowa, z której skorzystamy w profesjonalnych gabinetach medycyny estetycznej.

Czytaj więcej

„Wakacje na Bali”, czyli naturalne kosmetyki marki HAGI

Jak złapać chwilę oddechu i świeżości w środku lata? Może dzięki zapachom: trawy cytrynowej, wanilii, grapefruita, szałwii i cedru - zamkniętym w wysokiej jakości naturalnych produktach..? Przedstawiamy Wam cudowną serię marki Hagi – „Wakacje na Bali”.

Czytaj więcej