Na zachodzie już 10% rodzin spędza Wigilię w lokalu. U nas nie jest to jeszcze tak wysoka liczba, ale trend staje się coraz bardziej widoczny. Polacy przekonują się, że kolacja w restauracji może być równie świąteczna, rodzinna i nie wymaga rezygnacji z ważnych dla nas tradycji – wyjaśnia Szymon Kohut, właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, wiele restauracji przygotowuje specjalne wigilijne menu. Może być ono mocno tradycyjne lub tylko zachowywać posmak tradycyjnych, świątecznych potraw. Wśród wigilijnych dań znajdziemy między innymi rybę po grecku, karpia w śmietanie, pierogi z kapustą i grzybami, piernik czy zupę grzybową. Pełne menu składa się z przystawki, zupy, dania głównego, deseru oraz napojów. Coraz częściej w karcie znajdziemy kilka świątecznych zestawów oraz specjalne menu dedykowane dzieciom.
Wigilia w lokalu ma swoje zalety. Przede wszystkim pozwala zaoszczędzić czas, a ten jak wiadomo jest bezcenny. Co więcej, takie rozwiązanie wcale nie musi być droższe niż tradycyjna wieczerza, organizowana w domu – przekonuje Szymon Kohut.
Koszty oferowanych zestawów wahają się w przedziale cenowym 55-150 złotych za osobę. Cena uzależniona jest od liczby potraw, liczby gości i standardu lokalu. Jeśli jest to kolacja w restauracji przy hotelu, to cena zmienia się też w przypadku ewentualnego noclegu. Średni koszt kolacji dla rodziny 4-osobowej to wydatek rzędu 500-600 złotych. Takie rozwiązanie faktycznie może być tańsze niż tradycyjna kolacja przygotowana w domu. Pozwala też zaoszczędzić stres i zmęczenie, związane z wielogodzinnym gotowaniem i zakupami.
Przed restauratorami stoi wyzwanie, by zadbać o domowy klimat, zbudowany odpowiednim wystrojem i muzyką. Są tego świadomi, bo standardy te również mają się coraz lepiej. Kolacja w lokalu to z całą pewnością idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu lub nie chcą go marnować na czasochłonne przygotowania. Można też wybrać złoty środek, zamawiając do domu świąteczny catering.