WomanMagazine.pl

Wigilia w restauracji coraz modniejsza

Polacy coraz chętniej decydują się na Wigilię poza domem. Odsetek osób wybierających restauracje na miejsce wigilijnej kolacji rośnie z roku na rok. Lokale też są coraz lepiej przygotowane na tę okoliczność. Rodzinny nastrój nie musi już ograniczać się do własnych czterech kątów.

Standard Post with Image

Na zachodzie już 10% rodzin spędza Wigilię w lokalu. U nas nie jest to jeszcze tak wysoka liczba, ale trend staje się coraz bardziej widoczny. Polacy przekonują się, że kolacja w restauracji może być równie świąteczna, rodzinna i nie wymaga rezygnacji z ważnych dla nas tradycji – wyjaśnia Szymon Kohut, właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, wiele restauracji przygotowuje specjalne wigilijne menu. Może być ono mocno tradycyjne lub tylko zachowywać posmak tradycyjnych, świątecznych potraw. Wśród wigilijnych dań znajdziemy między innymi rybę po grecku, karpia w śmietanie, pierogi z kapustą i grzybami, piernik czy zupę grzybową. Pełne menu składa się z przystawki, zupy, dania głównego, deseru oraz napojów. Coraz częściej w karcie znajdziemy kilka świątecznych zestawów oraz specjalne menu dedykowane dzieciom.

Wigilia w lokalu ma swoje zalety. Przede wszystkim pozwala zaoszczędzić czas, a ten jak wiadomo jest bezcenny. Co więcej, takie rozwiązanie wcale nie musi być droższe niż tradycyjna wieczerza, organizowana w domu – przekonuje Szymon Kohut.

Koszty oferowanych zestawów wahają się w przedziale cenowym 55-150 złotych za osobę. Cena uzależniona jest od liczby potraw, liczby gości i standardu lokalu. Jeśli jest to kolacja w restauracji przy hotelu, to cena zmienia się też w przypadku ewentualnego noclegu. Średni koszt kolacji dla rodziny 4-osobowej to wydatek rzędu 500-600 złotych. Takie rozwiązanie faktycznie może być tańsze niż tradycyjna kolacja przygotowana w domu. Pozwala też zaoszczędzić stres i zmęczenie, związane z wielogodzinnym gotowaniem i zakupami.

Przed restauratorami stoi wyzwanie, by zadbać o domowy klimat, zbudowany odpowiednim wystrojem i muzyką. Są tego świadomi, bo standardy te również mają się coraz lepiej. Kolacja w lokalu to z całą pewnością idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu lub nie chcą go marnować na czasochłonne przygotowania. Można też wybrać złoty środek, zamawiając do domu świąteczny catering.

Podobne artykuły

Savoir-vivre w restauracji, czyli jak zachowywać się przy stole?

Savoir-vivre, bon ton, dobre obyczaje czy dobre maniery... Każdy wie lub chociaż się domyśla, jak należy zachowywać się w miejscu publicznym. Czy wiemy jednak, co mówi etykieta na temat wyjścia do restauracji? Czy odpowiada naszym czasom? A może wdarł się do niej anachronizm? Oceńcie same! ;-)

Czytaj więcej

Dieta cukrzyka kontra Wigilia i Święta

Leczenie cukrzycy, zwłaszcza typu 2, opiera się o przestrzeganie właściwie zbilansowanej diety. Jej założenia nie różnią się bardzo od ogólnych zaleceń dotyczących zdrowego żywienia. Diabetycy muszą jednak bardziej rygorystycznie przestrzegać tych zasad... również w święta. Przeczytaj poniższy tekst i nie trać głowy przy stole uginającym się pod ciężarem świątecznych smakołyków.

Czytaj więcej