WomanMagazine.pl

Pierożki z dynią i serem pleśniowym

Pierogi tylko ruskie lub z mięsem? Nic z tych rzeczy. Nowy przepis od Życie Ma Smak to coś zupełnie odmiennego od tradycyjnie rozumianych przysmaków. Kolejnym razem, kiedy będziesz chciała zaskoczyć kulinarnie rodzinę, koniecznie sięgnij po ten przepis ;)

Standard Post with Image

Składniki:

Ciasto: 

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 300 ml wody
  • 30 g masła
  • pół łyżeczki soli

Farsz: 

  • dynia (ok. 500 g)
  • 200 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej masło i sól potrzebne do ciasta. Powoli dolewamy do mąki i zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Doprawiamy oliwą, pieprzem oraz solą i wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy aż się zarumieni. Ser trzemy na grubych oczkach. Jeśli jest za miękki, można go drobno pokroić nożem. Mieszamy dynię i ser. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolną formę pierożków, które wypełniamy farsze. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i podsmażamy na patelni na złoty kolor.

 

Podobne artykuły

Gofry z łososiem i serem feta od Życie Ma Smak

Gofry nie zawsze muszą być słodkie! Oto recepta na nietypową przekąskę, która zaskoczy Twoich bliskich. Gofry... z łososiem i serem feta. Palce lizać!

Czytaj więcej

Zupa czosnkowa z serem żółtym i grzankami

Jesień sprzyja spożywaniu ciepłych zup. Wraz z Życie ma smak proponujemy Wam dzisiaj zupę czosnkową z serem żółtym i grzankami.

Czytaj więcej