WomanMagazine.pl

Zupa czosnkowa z serem żółtym i grzankami

Jesień sprzyja spożywaniu ciepłych zup. Wraz z Życie ma smak proponujemy Wam dzisiaj zupę czosnkową z serem żółtym i grzankami.

Standard Post with Image

Składniki:

litr bulionu mięsno-warzywnego
cebula
6 ząbków czosnku
200 g żółtego sera
200 g szynki
kilka kromek czerstwego chleba
6 łyżek oliwy (Helcom)
1 łyżeczka majeranku
zielona cebulka
sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobne piórka i podsmażamy na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodajemy przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Lekko podsmażamy, nie za długo, aby czosnek nie zrobił się gorzki. Cebulę i czosnek zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięte pozostałe dwa ząbki czosnku (w ten sposób zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, zachowamy przy okazji zdrowotne właściwości czosnku) oraz łyżeczkę majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy grzanki, aż będą złote i chrupiące. Szynkę kroimy w plasterki, ser trzemy na tarce o grubych oczkach, zieloną cebulkę siekamy. Do miski nakładamy porcję szynki i zielonej cebulki. Zalewamy gorącą zupą czosnkową i posypujemy serem. Podajemy z grzankami.

Podobne artykuły

Zupa z awokado – subtelna rozkosz w jednym daniu

Mamy nadzieję, że podsycimy Wasze apetyty wspaniałymi przepisami na sensualne dania. Dziś zupa z awokado a la Życie Ma Smak. Co Wy na to?

Czytaj więcej

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Zupa nie musi być banalna i może zaskakiwać. Przekonuje nas o tym serwis Życie Ma Smak proponując przepis na krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej.

Czytaj więcej