WomanMagazine.pl

Pączki kokosowe od Życie ma smak

Choć już po tłustym czwartku to nic nie stoi na przeszkodzie, by przedłużyć go o jeden dzień. Dlatego proponujemy wykonanie pączków koksowych!

Standard Post with Image

Składniki:

250 g drożdży
3 łyżki cukru
180 ml wody gazowanej
40 ml oleju kokosowego
250 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
łyżka rumu
100 g masy kokosowej (Helcom)
lukier i wiórki kokosowe

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z połową cukru, dodajmy 2 łyżki mąki z zarodków pszennych i razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodajemy resztę cukru, lekko podgrzaną wodę gazowaną, olej kokosowy i rum. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejcie, aby ciasto podrosło. Z ciasta wycinamy krążki, łyżeczką nakładamy masę kokosową i sklejamy, forując kulkę. Odkładamy do wyrośnięcia na stolnicę posypaną mąką. Gdy pączki podrosną, smażymy je na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Odstawiamy na papierowy ręczniczek by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzone lukrujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Podobne artykuły

Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami od Życie ma smak

Święta coraz bliżej, prezentujemy Wam kolejny nietuzinkowy przepis, który uczyni ten czas jeszcze bardziej wyjątkowym.

Czytaj więcej

Kokosowe risotto z kurczakiem i ananasem

Chcesz wprowadzić do swojej kuchni nieco kolorów? Dzisiaj wraz z Życie ma smak polecamy Wam kokosowe risotto z kurczakiem i ananasem.

Czytaj więcej