WomanMagazine.pl

Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami od Życie ma smak

Święta coraz bliżej, prezentujemy Wam kolejny nietuzinkowy przepis, który uczyni ten czas jeszcze bardziej wyjątkowym.

Standard Post with Image

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki z zarodków pszennych
  • 300 ml wody
  • 30 g masła czosnkowego
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 2 duże kulki mozzarelli
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • bułka tarta
  • suszone przyprawy: czosnek, oregano, bazylia
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej masło i sól potrzebne do ciasta. Powoli dolewamy do mąki i zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolną formę pierożków, które wypełniamy farszem. By zrobić farsz, mielimy elektryczną maszynką ser i przepłukane wodą pomidory. Otrzymaną masę doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dosypujemy bułki tartej, aż do uzyskania dość zwartej konsystencji. Po ugotowaniu nie będzie wyczuwalna w smaku. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną. Można podawać z sosem pomidorowy.

Podobne artykuły

JAK NARODZINY DZIECKA WPŁYNĄ NA NASZE ŻYCIE?

To pytanie, które zadaje lub zadawała sobie każda z nas. Z niektórych zmian nie zdajemy sobie sprawy a wielu z nich się nie spodziewamy, bo oczywiście nie da się przewidzieć wszystkiego.

Czytaj więcej

Woman Magazine z akcją Życie Ma Smak

„Życie ma smak” – to akcja skupiająca się wokół jedzenia i emocji. To zapisywanie wspomnień w postaci kulinarnych przepisów. Bo nasze wspomnienia mają smak i zapach! Ważnym i inspirującym momentom w życiu każdego towarzyszy jedzenie. Z podróży najchętniej przywozimy nowe smaki, by podzielić się nimi z najbliższymi.

Czytaj więcej