WomanMagazine.pl

Może by tak zapaść w zimowy sen...

Długość snu ma znaczenie. Mała ilość snu zmniejsza metabolizm. Brak głębokiej fazy snu, prowadzi do rozwijania się oporności na insulinę. Niedosypianie obniża możliwości organizmu, zwiększa ryzyko otyłości, a utrzymujące się przez dłuższy czas, może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.

Standard Post with Image

Faza głębokiego snu

Naukowcy z University of Chicago przeprowadzili badania na grupie 10 kobiet i mężczyzn. Najpierw przez dwie noce śledzono przebieg ich snu. Podczas kolejnych trzech uczestnicy eksperymentu byli budzeni donośnym dźwiękiem, dokładnie w momencie, kiedy mieli zapaść w fazę snu głębokiego, którego charakterystyczną cechą są powolne fale mózgowe delta. Faza głębokiego snu wpływa na metabolizm. Zupełne jej wyeliminowanie doprowadziło do pojawienia się oporności na insulinę u 8 na 10 badanych. Czas całkowitego snu, nie został zmniejszony. Zdaniem prowadzących badania, w dłuższej perspektywie podobne zaburzenia snu, znacznie zwiększyłyby ryzyko otyłości oraz wystąpienia cukrzycy typu 2.

 

Sen a metabolizm glukozy

Krótsze okresy snu są powiązane z gorszą tolerancją glukozy oraz podwyższonym stężeniem kortyzolu we krwi. Tolerancja glukozy to określenie służące do opisania sprawności, z jaką organizm radzi sobie z dostarczaniem glukozy do tkanek i mózgu. Wysokie mierzone na czczo stężenia glukozy oraz insuliny wskazują na zaburzenia metabolizmu glukozy. Potwierdzono, że nieprawidłowa tolerancja glukozy jest czynnikiem ryzyka dla wystąpienia cukrzycy typu 2. Wyniki badań wskazują, iż długotrwałe ograniczenie czasu snu (poniżej 6,5 godz. dziennie) mogą obniżyć tolerancję glukozy o 40%.

Sen to zdrowie! Jednak wszystko w nadmiarze szkodzi, więc zapadanie w zimowy sen, zostawmy niedźwiadkom.. bo kto chciałby przespać pół życia ;-) Sen przesadnie długi, tak jak i za krótki prowadzi do obniżenia tolerancji glukozy.

 

Podobne artykuły

Diabetyk nie może jeść czekolady? To mit!

Z radością obalamy mit, mówiący o tym, że osoby z cukrzycą nie mogą jeść czekolady. Mogą, ale nie każdy rodzaj i nie w każdej ilości. Raz na jakiś czas, każdy może zjeść jedną lub dwie kostki gorzkiej czekolady. Najlepiej, gdy zawartość kakao przekracza 70%.

Czytaj więcej

Justyna Krawczyk: Robię to, co kocham – żyję tak, jak chcę!

Klientki płakały w przymierzalniach... Wtedy okazało się, że kreowanie wizerunku, robienie zakupów i przeglądanie szafy nie wystarczy. Trzeba było zdobyć narzędzia, które zadziałają także od wewnątrz. Udało się! Z Justyną Krawczyk, Style Coach i założycielką New Style Academy, rozmawia Woman Magazine.

Czytaj więcej