Produkty zawierające obniżoną zawartość cukru i tłuszczu robią zawrotną karierę, dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn w różnym wieku. W ten sposób chcemy zmniejszyć ilość przyjmowanych kalorii. Eksperci uczulają nas jednak, że nadmierne spożywanie napojów dietetycznych może nam zaszkodzić. Nowe badania mówią o tym, że kobiety w podeszłym wieku, które piły częściej napoje dietetyczne wykazywały wyższe ryzyko udaru i chorób serca oraz były bardziej obarczone ryzykiem wcześniejszej śmierci.
Badania zostały przeprowadzone w ramach inicjatywy Women’s Health Initiative na ponad 81 tys. kobiet po menopauzie, które zapytano o to ile napojów dietetycznych spożywały w ciągu ostatnich miesięcy. Kobiety, które piły w ciągu dnia dwa lub więcej stucznie słodzonych napojów wykazywały o 23 procent większe ryzyko udaru oraz o 31 procent większe ryzyko wystąpienia udaru mózgu z powodu zakrzepu, w porównaniu do kobiet, które sięgały po dietetyczne napoje nie częściej niż raz w tygodniu.
Uczeni alarmują, że sztuczne substancje słodzące takie jak sacharyna i aspartam negatywnie wpływają na zdrowie między innymi zaburzając funkcjonowanie flory bakteryjnej w jelitach, powoduje to zakłócenie zdolności organizmu do właściwego rozkładania glukozy. Może to zaś prowadzić do cukrzycy, która bywa czynnikiem ryzyka dla chorób serca i udarów.
Autorzy badania zaznaczają jednocześnie, że trzeba prowadzić dalsze analizy, aby odróżnić które sztuczne słodziki wpływają na udar mózgu oraz prześledzić, po jakim czasie od regularnego spożywania napojów dietetycznych ryzyko wystąpienia zaczyna wzrastać. Eksperci dodaję też, że chcąc stosować niskokaloryczną dietę niezagrażającą zdrowiu, warto sięgnąć po wodę. Odpowiednio się nawodnimy i nie musimy się bać czym była słodzona.