Z czym to się je?
Dieta raw jest dieta surową i należy do diet oczyszczających, pije się w niej dużo soków warzywnych i owoców, a te mają sporą dawkę antyoksydantów. Działają one nie tylko przeciwzapalnie, ale i usuwają z ciała toksyny. Dodatkową zaletą jest utrata kilogramów. Podstawą jest również zwiększona ilość płynów, z racji usuwania z organizmu toksyn. Dieta raw świetnie sprawdzi się w okresie letnim oraz dla osób, które poszukują diety oczyszczającej. Nie poleca się jej jednak osobom ze słabym trawieniem oraz kobietom w ciąży czy karmiącym.
Podstawy diety raw
Podstawą diety raw jest niepoddawanie jedzenia obróbce termiczne powyżej 47 stopni Celsjusza. Zapobiega to zabijaniu cennych składników odżywczych, które ulatniają się w trakcie gotowania i pieczenia. Naukowcy twierdzą, że w przypadku temperatury 48 stopni Celsjusza, zaczynają ulegać rozpadowi drogocenne enzymy, są one pomocne między innymi przy trawieniu pożywienia. Przy 57 stopniach dochodzi do utraty witamin i mikroelementów. Dlatego posiłek po obróbce termicznej może mieć znacznie mniej witamin i mikroelementów niż przed procesem obróbki cieplnej. W trakcie tej diety nie zaleca się również spożywania żywności mrożonej, proces mrożenia również zabija cenne składniki. Dieta taka powinna trwać od pięciu do 20 dni. Długość diety dobiera się indywidualnie w zależności od stanu zdrowia oraz poziomu energii pacjenta. Przed przystąpieniem do diety zaleca się zrezygnować z używek. W trakcie trwania diety powinniśmy pić dużo wody, zaleca się również sięganie po napary z pokrzywy, czystka, imbiru czy cytryny.
Jak za dawnych lat
Dieta raw odnosi się w swoich założeniach do naszych przodków i ich sposobu życia. Przypominając, że nie używali oni specjalnych technik kulinarnych, ani nie korzystali ze sztucznych dodatków. Dlatego najważniejsze w diecie raw jest spożywanie nieprzetworzonych warzyw i owoców. Podstawą są zielone liściaste warzywa, które powinny mieć szerokie zastosowanie, począwszy od sałatek, poprzez bazę do koktajlów, soki warzywne, czy surowe owoce. Spożywane przez nas warzywa i owoce powinny być jak najbardziej zróżnicowane. Nie zapominajmy również o kiełkach i roślinach strączkowych. Rośliny powinny pochodzić z ekologicznych upraw.