Kupujemy masło orzechowe
Kupując masło orzechowe powinnyśmy zwrócić uwagę na jego skład. Masło orzechowe powinno zawierać jak najwyższą ilość orzechów oraz niewielką ilość oleju roślinnego. Zwróćmy uwagę również na to, by nie było ono bogate w cukry. Masło orzechowe możemy wykonać również samodzielnie w domu. Orzechy stanowią jeden z najbardziej wartościowych składników diety, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim cennych kwasów tłuszczowych. Wspomniane kwasy tłuszczowe to w zdecydowanej większości nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na układ krążenia. Masło orzechowe stanowi również źródło białka i błonnika, który wspomaga pracę jelit i przemianę materii oraz dostarcza energii. Jednocześnie cechuje je zawartość węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. Masło orzechowe dostarcza również wielu witamin, na przykład witaminy E, ale i witamin z grupy B czy kwasu foliowego. W maśle orzechowym znajdziemy także wiele składników mineralnych jak magnez, fosfor, żelazo, cynk. Nie brakuje też antyutleniaczy czyli polifenoli.
Dzięki tak bogatemu składowi odżywczemu masło z orzechów stanowi cenne uzupełnienie diety pomaga też zapobiegać rozwojowi niedoborów pokarmowych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, masło orzechowe wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego oraz sercowo - naczyniowego. Wpływa pozytywnie na kondycję kości, stawów, skóry i włosów. Może też zapobiegać anemii.
Masło orzechowe może stanowić świetną propozycję przekąski. Ze względu na walory smakowe może stanowić urozmaicenie wielu potraw. Istotniejsze jest jednak to, że uzupełni ono dietę w związki odżywcze. Dzięki dużej zawartości białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza i magnezu, stanowi doskonałą propozycję odżywki dla sportowców. Wspomaga pracę mięśni podczas treningu i regeneruje je po treningu.
Spożywając masło przed treningiem dostarczymy organizmowi energii, która będzie uwalniana stopniowo dzięki czemu zminimalizujemy ryzyko skurczów mięśni. Nie obawiajmy się kaloryczności masła i wysokiej zawartości tłuszczu, zdrowe kwasy tłuszczowe nie prowadzą do przyrostu tkanki tłuszczowej. Dlatego masło orzechowe może stanowić składnik diety odchudzającej. Nie zapomnijmy tylko uwzględnić go w bilansie kalorycznym.
Masło orzechowe przychodzi z odsieczą również wtedy, gdy pracujemy umysłowo albo uczymy się i jesteśmy narażone na stres. Potrzebujemy wtedy dużo magnezu, żelaza i kwasów tłuszczowych. Masło orzechowe sprawdzi się także w przypadku wegetarian i wegan oraz diabetyków z racji niskiego indeksu glikemicznego.
Z czym jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe będzie świetnie komponowało się z owocami takimi jak jabłka, banany i truskawki. Szukający niecodziennego smaku powinni spróbować masła orzechowego z warzywami takimi jak marchewka czy ziemniaki. Masło orzechowe sprawdzi się również jako dodatek do pieczywa, najlepiej ciemnego. Nie tylko kanapki możemy jeść z masłem orzechowym, innym rozwiązaniem jest zjedzenie masła orzechowego z grzankami, krakersami czy waflami ryżowymi, możemy podawać je np. razem z dżemem. Masło orzechowe może stanowić również składnik ciast czy sosów.