Jako przykład zdrowego wina w pierwszej kolejności podajemy wino czerwone – i mamy całkowitą rację! Nie powinnyśmy jednak zapominać o jego białym kuzynie. Białe wino również zawiera niezwykłe właściwości, które za chwilę z przyjemnością odkryjemy. Dlatego zarówno miłośniczki białego, jak i czerwonego mogą spać spokojnie ;)
W latach 1960-2000 naukowcy z holenderskiego uniwerystetu Wageningen prowadzili badania nad wpływem spożywania wina na ludzkie zdrowie. Przez ten czas udało im się przebadać 1400 osób spożywających wyznaczoną ilość wina dziennie.
Wyniki okazały się zadziwiające! Wykazano, że dzienna dawka (ok. 200 ml wina) może wydłużyć ludzkie życie nawet o 2 lata! Ponadto osoby, które spożywały wino w takiej ilości regularnie, żyły średnio 5 lat dłużej niż abstynenci. Trzeba jednak dodać, że wydłużenie życia spadało, kiedy badani spożywali wino w dużo większych dawkach!
A oto, jak picie wina wpływa na nasze życie i zdrowie...
Zalety białego wina:
- udowodniono, że spożywanie białego wina chroni kobiety przed rakiem piersi
- hamuje powstawanie komórek rakowych w organizmie
- zwiększa wydolność pracy serca i zapobiega zatorom tętniczym
- obniża poziom cholesterolu we krwii
- spożywane w rozsądnych ilościach, wspiera wydolność naszych płuc
Zalety czerwonego wina:
- przede wszystkim poprawia trawienie, apetyt oraz wydzielanie enzymów trawiennych
- obniża poziom cholesterolu
- ma najwięcej flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, działając przy tym antynowotworowo
- pobudza pracę trzustki, tarczycy i nadnerczy, dzięki czemu zwiększa ilość energii każdego dnia
- przeciwdziała kamicy nerkowej i żółciowej
- lepiej niż inne alkohole działa bakteriobójczo
Opierając się na powyższych badaniach, zachęcamy więc do picia wina, ale w BARDZO rozsądnych ilościach i tylko, gdy brak jakichkolwiek przeciwskazań zdrowotnych. Białe czy czerwone? Które wino pijesz najchętniej? I dosłownie: na zdrowie! ;-)