Krótka historia popcornu
Popcorn stanowi jedną z najzdrowszych alternatyw dla chipsów i innych przekąsek, jest lekki i smaczny. Cieszył się ogromną popularnością od ostatniej dekady XIX wieku. W okresie Wielkiego Kryzysu stanowił jeden z niewielu luksusów, na który mogli sobie pozwolić przeciętni Amerykanie. Chętnie spożywano go w kinach, dlatego jego konsumpcja nieco spadła w momencie wzrostu popularności telewizji. Maszyna do popcornu powstała w 1893 roku, jej wynalazcą jest Charles Cretors, zaprezentowano ją w Chicago. Służy też do prażenia orzechów i kawy. Obecnie statystyczny Amerykanin zjada około 48 kilogramów popcornu rocznie. Najpopularniejszy jest popcorn serwowany z solą i masłem.
Kształty i smaki
Popcorn występuje w dwóch różnych kształtach, mianowicie motyla i grzybka. Jego kształt uzależniony, jest od rodzaju ziaren kukurydzy, którego użyjemy. W kinach zazwyczaj używa się tych w kształcie motylka, w przypadku domowych ziarenek mamy do czynienia z tymi w kształcie grzybka. Zastanawialiście się, skąd w ogóle bierze się popcorn? Ziarno pod wpływem wysokiej temperatury zamienia wodę w parę i eksploduje pod wysokim ciśnieniem. Co ciekawe, zdecydowana większość kukurydzy, którą produkuje się w Stanach jest modyfikowana genetycznie, jednak ziarna używane do popcornu są gatunkiem nienaruszonym. Może nas to zadziwić, jednak w USA chętnie serwuje się go zamiast grzanek do zupy. Jeśli jesteście maniakami popcornu to z całą pewnością powinniście odwiedzić Popcornopolis, który jest największym na świecie producentem popcornu i sprzedaje go aż w 22 smakach.