WomanMagazine.pl

Zupa z pieczonej cebuli od Życie ma smak

Jesienią, gdy za oknem plucha i chłód cenimy sobie bardziej ciepłe posiłki. Dzisiaj proponujemy zupę z pieczonej cebuli, która na pewno was rozgrzeje.

Standard Post with Image

Składniki:

litr bulionu wołowego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 duże białe cebule
2 duże czerwone cebule
łyżka masła
2 łyżki oliwy (Helcom)
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz
bagietka
150 g żółtego sera, np. cheddar
ząbek czosnku
świeży tymianek (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cebulę obieramy, siekamy w cienkie plasterki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około godzinę – w międzyczasie składniki mieszamy dwa razy. Do naczynia żaroodpornego dolewamy wino i pieczemy przez kolejne 20 minut bez pokrywy. Upieczoną cebulę przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem wołowym. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania bagietkę kroimy na kromki i opiekamy na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku). Zupę cebulową nalewamy do misek żaroodpornych, do każdej porcji wkładamy podpieczoną bagietkę, posypujemy startym serem, gałązkami tymianku i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.

Podobne artykuły

Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami od Życie ma smak

Święta coraz bliżej, prezentujemy Wam kolejny nietuzinkowy przepis, który uczyni ten czas jeszcze bardziej wyjątkowym.

Czytaj więcej

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Zupa nie musi być banalna i może zaskakiwać. Przekonuje nas o tym serwis Życie Ma Smak proponując przepis na krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej.

Czytaj więcej