WomanMagazine.pl

Śniadanie mistrzów! Najlepsze przepisy na dobre rozpoczęcie dnia

Jak wyglądają Wasze codziennie śniadania? Wstajecie wcześniej, aby celebrować ten poranny posiłek, czy może wybieracie dłuższy sen i szybką kawę w drodze do pracy? Niezależnie od ilości czasu i umiejętności kulinarnych mamy dla Was kilka prostych i sprawdzonych przepisów, które całkowicie odmienią zabiegane poranki. Oto pomysły na pyszne rozpoczęcie dnia ze smakiem!

Standard Post with Image

1. Bułki pieczone z jajkiem i kabanosem (czas przygotowania: 25 min)

Składniki:

  • Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
  • 3 bułki
  • 3 jajka
  • Papryka czerwona
  • Mozzarella
  • Szczypiorek
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z bułki zetnij górę i wydrąż środek. Kabanosy i paprykę pokrój, a następnie podsmaż na oliwie. Mozarellę porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z kabanosami i papryką. Bułki nadziej farszem, na górę wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut, aż jajko się zetnie. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

2. Omlet z kiełbasą szynkową (czas przygotowania: 25 min)

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • 250 g startego żółtego sera
  • Kawałek masła
  • Kilka plasterków kiełbasy (np. szynkowej od JBB Bałdyga)
  • Rukola
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozmąć jajka. Dodaj do nich pokrojony szczypiorek, mleko i całość wymieszaj. Następnie przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść kawałek masła. Wlej masę jajeczną i posyp żółtym serem. Ułóż na niej plasterki kiełbasy. Zapiekaj pod przykryciem do czasu, aż omlet się zetnie. Podawaj z rukolą.

3. Parówki w cieście naleśnikowym (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

Na naleśniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soli i cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 200 g mąki

Na farsz:

  • Parówki (np. Polanki od JBB Bałdyga)
  • 100 g żółtego sera

Na panierkę:

  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj. Następnie usmaż je na patelni z obu stron. Zetrzyj żółty ser. Po usmażeniu, na naleśnik połóż trochę sera, a na to parówkę. Zwiń jak krokiety. Następnie rozbełtaj jajka. Każdy naleśnik panieruj w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej patelnię i nalej olej. Naleśniki z parówkami smaż z każdej strony, do momentu aż się zarumienią.

Smacznego śniadania i udanego dnia!

Podobne artykuły

3 PRZEPISY NA SMACZNE I KOLOROWE SAŁATKI

Czy wiosenny nastrój zawitał już w Twojej kuchni? Nie? Woman Magazine pomoże Ci to zmienić! Wybraliśmy trzy przepisy na wiosenne sałatki. Do wyboru coś dietetycznego, kolorowego i mięsnego!

Czytaj więcej

3 przepisy na pyszne letnie smoothie

Są takie dni, w których ciepła kawa i gorąca herbata nie są dobrym pomysłem. Marzysz o prawdziwym orzeźwieniu. A skoro teraz w modzie owoce i warzywa, prezentujemy hity tego lata, oto przepisy od Woman Magazine na letnie smoothie! ;)

Czytaj więcej