WomanMagazine.pl

3 PRZEPISY NA SMACZNE I KOLOROWE SAŁATKI

Czy wiosenny nastrój zawitał już w Twojej kuchni? Nie? Woman Magazine pomoże Ci to zmienić! Wybraliśmy trzy przepisy na wiosenne sałatki. Do wyboru coś dietetycznego, kolorowego i mięsnego!

Standard Post with Image

Sałatka dietetyczna

Nasza pierwsza propozycja wspomaga odchudzanie. Dzięki niej poczujesz się lekko i wiosennie. Dla polepszenia efektu zrezygnujemy w tym przypadku z majonezu i śmietany.

Potrzebujemy:

  • 2 pomidory
  • Paprykę
  • Ząbek czosnku
  • Sałatę
  • Bazylię
  • Sól i pieprz
  • Oliwę

 

Sałatę po umyciu rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojone pomidory i posiekaną na kosteczkę paprykę. Dodajemy trochę oliwy, dorzucamy posiekanego czosnku (ilość wedle uznania), na końcu doprawiamy pieprzem i solą. Dla bardziej wyrazistego smaku dodajemy bazylię. Nasza dietetyczna sałatka gotowa!

 

Kolorowy symbol wiosny

Kolejną propozycją jest sałatka z… rzodkiewki! To właśnie wraz z rozpoczęciem wiosny pojawia się sezon rzodkiewkowy. Przedstawiamy sałatkę z dodatkiem sałaty i pieczarek.

Potrzebujemy:

  • Pęczek rzodkiewek
  • Sałatę lodową
  • Pomidora
  • 2-3 łodygi selera
  • 10 dag pieczarek
  • Sól, pieprz i cukier
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy

 

Sałatę układamy z pokrojonymi pieczarkami. Dodajemy pokrojne w grubą kostkę warzywa: pomidory i rzodkiewki oraz drobno pokrojonego selera i mieszamy ze sobą. Całość polewamy sosem przygotowanym z octu, oliwy oraz pozostałych przypraw.

 

Kurczak z figami

Ostatnią propozycją będzie sałatka z dużą zawartością potrzebnych pierwiastków. Miłośniczki mięsnych dań z pewnością będą zadowolone!

Potrzebujemy:

  • 4 figi
  • 200 gramów sera feta
  • Pierś z kurczaka
  • Orzechy nerkowca
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Sól, pieprz
  • Korzeń imbiru
  • Cytrynę

 

Umytą pierś z kurczaka kroimy na paseczki, nacieramy sosem sojowym i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut i podsmażamy na patelni grillowej.

Układamy na talerzu kolejno: sałatę, paski ostygniętego kurczaka, pokrojone w kosteczki figi, kostki sera, następnie posypujemy wszystko prażonymi orzechami i polewamy sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.

 

Podobne artykuły

3 przepisy na pyszne letnie smoothie

Są takie dni, w których ciepła kawa i gorąca herbata nie są dobrym pomysłem. Marzysz o prawdziwym orzeźwieniu. A skoro teraz w modzie owoce i warzywa, prezentujemy hity tego lata, oto przepisy od Woman Magazine na letnie smoothie! ;)

Czytaj więcej

Przepisy, które rozgrzeją Cię podczas chłodnych, jesiennych dni

Czas wakacji i słonecznego lata niestety dobiegł końca. Przed nami kilka miesięcy mniej pozytywnej aury, która nie sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jak nie dać się chorobie i umilić sobie czas podczas chłodniejszych dni oraz jesiennych wieczorów? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na pyszną zupę z kabanosem, zasmażane kopytka z pieczarkami i cebulką oraz zupę z kiełbasą i warzywami.

Czytaj więcej