WomanMagazine.pl

Placki ziemniaczane z łososiem

Kochacie placki ziemniaczane? W takim razie mamy dla Was idealną propozycję. Wraz z Życie ma smak proponujemy placki ziemniaczane z łososiem.

Standard Post with Image

Składniki:

Placki ziemniaczane:

kilogram ziemniaków
czerwona cebula
2 jaja
łyżka mąka z zarodków pszennych
papryczka chili
świeża kolendra
40 ml oleju ryżowego
pół łyżeczki soli
pieprz

Sos Tzatziki:

ogórek
400 g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (Helcom)
łyżka octu winnego
świeży koperek
pół łyżeczki soli
pieprz

Dodatkowo:

300 g wędzonego łososia
szczypiorek
cytryna

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut. Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy na drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt, oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Na upieczony placek nakładamy sos i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Podobne artykuły

Pieczone placki ziemniaczane z roquefortem i gruszką

Zbliżający się weekend to doskonały czas na kuchenne eksperymenty. Dzisiaj wraz z Życie ma smak proponujemy pieczone placki ziemniaczane z roquefortem i gruszką.

Czytaj więcej

Gofry z łososiem i serem feta od Życie Ma Smak

Gofry nie zawsze muszą być słodkie! Oto recepta na nietypową przekąskę, która zaskoczy Twoich bliskich. Gofry... z łososiem i serem feta. Palce lizać!

Czytaj więcej