WomanMagazine.pl

Pizza w wersji z owocami

Większości z nas pizza kojarzy się z warzywami, niesłusznie, owoce dodane do tego dania również świetnie się sprawdzą. Polecamy razem z Życie ma smak.

Standard Post with Image

Składniki (ciasto):

125 g mąki z zarodków pszennych
2 g suchych drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka cukru
szczypta soli
75 ml ciepłej wody

Składniki (pozostałe):

2 figi
2 gruszki
mała garść pistacji
garść orzechów włoskich
zielony pieprz
rukola
ser gorgonzola

Wykonanie:

Ciepłą wodę mieszamy z cukrem i drożdżami, a następnie wlewamy ją do miski z mąką. Dodajemy sól oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Owoce myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Migdały i orzechy lekko kroimy. Owoce również kroimy na mniejsze części. Układamy na pizzy, posypujemy pistacjami, orzechami, kulkami pieprzu i rukolą. Posypujemy grubo tartym serem. Pieczemy pizzę około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy ciepłą z oliwą lub syropem klonowym.

Podobne artykuły

Owsianka z owocami receptą na poranny uśmiech!

Pierwszy dzień wiosny to idealna okazja, by przestawić się na coś lżejszego, zdrowszego i... sprzyjającego dobremu samopoczuciu. Przedstawiamy owsiankę z owocami, która jest pyszna i banalna w przygotowaniu! Wystarczy kilka minut... ;)

Czytaj więcej