Zawartość wielkanocnych stołów może różnić się w zależności od miejsca naszego zamieszkania lub rodzinnych tradycji. Są jednak takie dania, bez których nie wyobrażamy sobie świąt.
Żurek czy barszcz?
Na naszym stole nie może zabraknąć żurku lub barszczu białego. Istotną rożnicą pomiędzy tymi daniami jest fakt, że żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej. Tradycyjny żur miał być podawany z ziemniakami, a barszcz biały z dodatkiem chleba. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, abyśmy dodali do tych potraw jajko. W niektórych domach popularna jest również zupa chrzanowa, koperkowa lub szczawiowa.
Jajka wielkanocne
Jajko, czyli symbol życia i nadziei, to nieodzowny składnik wielkanocnego stołu. Znaleźć możemy je w wielu wielkanocnych daniach, między innymi w sałatkach czy pastach. Popularne są też jajka w sosie tatarskim, jajka faszerowane albo jajka gotowane na twardo z majonezem, albo chrzanem. W niektórych domach istnieje również zwyczaj dzielenia się jakiem, a najmłodsi szukają ukrytych koło domu jajek z czekolady.
Biała kiełbasa
Białą kiełbasę dodaje się do żuru i barszczu białego. W Polsce spożywamy ją już od XVII wieku. Kiedyś białą kiełbasę robiły nasze babcie, dzisiaj najczęściej zaopatrujemy się w nią w sklepie. Biała kiełbasa doskonale sprawdzi się, jako składnik żuru, swobodnie możemy ją jednak również zapiec z czosnkiem w cieście francuskim albo upiec w piekarniku.
Nie tylko pasztet
Kolejnym wielkanocnym daniem jest pasztet, przygotowany z różnego rodzaju mięs, cielęciny, indyka czy podgardla. Pasztet najlepiej wykonać kilka dni przed świętami, mrożenie może pozbawić go smaku i zmienić jego konsystencję.
Trudno wyobrazić sobie też wielkanocny stół bez obecności szynki w postaci peklowanej, wędzonej lub gotowanej. Możemy też poeksperymentować z szynką w porto. Wiele pań przygotowuje też schab z farszem w postaci pieczarek, sera, suszonych pomidorów lub innych warzyw. W zastępstwie doskonale sprawdzi się również pieczeń rzymska z warzywami, faszerowana papryką.
Jako obowiązkowe dodatki na wielkanocnym stole wystąpią natomiast chrzan i majonez. A w postaci słodkich przysmaków makowiec z wiórkami kokosowymi i konfiturami lub mazurek z kruchego ciasta przekładany bakaliami i lukrem.