WomanMagazine.pl

Grillowe szaleństwo

Za oknem doskonała pogoda, a to oznacza, że chętnie będziemy zasiadać za stołem, by wspólnie z rodziną i znajomymi grillować. Czego nie powinno zabraknąć na grillu?

Standard Post with Image

Po pierwsze mięso!

Okres letni bardzo często kojarzy nam się z grillem, a ten z kolei przede wszystkim z takimi daniami jak karkówka, kaszanka, kiełbasa, skrzydełka, pierś z indyka, ryba, czy w końcu szaszłyki wykonane z wielu dodatków. Wybierając karkówkę, warto sięgnąć po mięso wieprzowe, które ma odpowiednią ilość tłuszczu, nie będzie więc suche podczas pieczenia. Pamiętajmy też, by wcześniej rozbić ją odpowiednio i zamarynować w ziołach. Można też grillować kurczaka, zwłaszcza jego kawałki takie jak piersi, czy skrzydełka. Te również warto wcześniej zamarynować. 

Po drugie dodatki

Mięso to jednak nie wszystko, nie zapomnijmy o warzywach, które także doskonale spiszą się na grillu. Grillować możemy cukinię, bakłażany, paprykę, sprawdzi się też cebula czy kukurydza. Tę ostatnio grillujemy w folii aluminiowej z dodatkiem masła. Warzywa możemy grillować zarówno solo, jak i w postaci szaszłyka, tu szczególnie sprawdzą się czerwona i zielona papryka, cukinia, bakłażan czy pomidor. Warzywa zawsze wcześniej dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Swoje produkty na grilla poleca również producent Greek Trade, który pod marką Athina Mezedes i Helcom przygotował wyśmienite oliwki czy pomidory suszone, które znajdą swoje miejsce zarówno jako samodzielne dodatki, jak i składnik sałatek przyrządzanych do grilla. Jako przekąskę podać możemy również papryczki czereśniowe nadziewane serem. Właśnie takie przysmaki oferuje nam marka Helcom. Nie zapomnijmy również o oliwie z oliwek lub zielonym pesto do grillowanych tostów (pełną ofertę znajdziecie na http://greektrade.com.pl/pl/home/).

A może na słodko?

Jeśli grill kojarzy nam się tylko z warzywami i mięsem, to warto zaznaczyć, że łasuchy również znajdą na nim coś dla siebie. Świetnie sprawdzą się na nim też ananasy z puszki, które grillujemy z obu stron. śmiało można podawać je z lodami. Ananasa dodać można również do kurczaka na szaszłyku. Na grillu sprawdzi się tez banan, którego przecinamy na pół lub grillujemy w folii aluminiowej, zawsze w skórce. Grillowane przez nas owoce powinny być dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Owoce bardzo często na grillu stają się jeszcze bardziej słodkie, więc nie musimy ich dodatkowo dosładzać. Możemy je jednak wcześniej podmarynować w słodkim winie lub soku z cytryny z dodatkiem miodu.

Podobne artykuły

Owocowe czwartki, grillowe wtorki… a może babeczkowa środa?

Rynek pracownika wynikający z najniższego od lat bezrobocia sprawia, że firmy prześcigają się w pomysłach na pozapłacowe benefity dla osób zatrudnionych w swoich szeregach. Prywatna opieka medyczna, karnety na siłownię, owocowe czwartki, grillowe wtorki… pomysłów jest wiele! Dlaczego więc nie wprowadzić babeczkowej środy? Zwłaszcza, że 16 października przypada Dzień Szefa.

Czytaj więcej