Może właśnie tego dnia warto wyjść z tym pomysłem? Delecta podpowiada jak przygotować wyjątkowo smaczne babeczki, które pozwolą przekonać szefa do tej słodkiej inicjatywy.
Poczucie przynależności to jedna z podstawowych potrzeb każdego człowieka. Właśnie dlatego dobra atmosfera w pracy jest dla nas tak ważna – w końcu spędzamy w niej minimum 1/3 swojego czasu! Nie najlepsze relacje z przełożonymi oraz współpracownikami wpływają nie tylko na nasze samopoczucie czy efektywność, ale mogą też dodatkowo motywować nas do zmiany pracy. Jak wynika z raportu płacowego Hays 2019, tarcia w miejscu pracy są powodem do zmiany miejsca zatrudnienia dla 31% pracowników. Właśnie dlatego warto pielęgnować wzajemne relacje i dbać o dobrą atmosferę. Czasem nie ma potrzeby czekać na podjęcie kroków przez działy HR, tylko samemu wyjść z inicjatywą. Samodzielnie upieczone ciasto z pewnością polepszy humor w poniedziałkowy poranek. A może tak poczęstować słodką babeczką szefostwo i zaproponować stworzenie z tego firmowej tradycji? Warto spróbować.
Marka Delecta zdradza przepisy, dzięki którym żaden ASAP nie będzie nam już straszny!
Cake pops
Ciasto:
- 200 g suchego, pokruszonego ciasta, np. ciasto czekoladowe Duża Blacha Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 200 g margaryny
- 60 g serka mascarpone
- 40 g gotowego kremu czekoladowego do smarowania
Dekoracja:
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- 1 opakowanie polewy smak białej czekolady Delecta
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
- 1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta
- 2-3 łyżki posypki o smaku owocowym Decorada Delecta
Bez względu na to czy bliższe jest nam „Biuro”, czy „Mad Men”, cake popsy to słodki przysmak, który z łatwością można przygotować, zerkając jednym okiem na kolejny odcinek swojego ulubionego serialu.
Krem czekoladowy mieszamy z mascarpone. Kawałki pokruszonego ciasta (wykorzystujemy pozostałości po innym wypieku lub pieczemy ciasto czekoladowe Duża Blacha według przepisu na opakowaniu) dokładnie mieszamy z kremem, tworząc dużą kulę. Chłodzimy ją przez 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie dzielimy ją na 10 równych kawałków i formujemy z nich kulki, które trzymamy w zamrażarce przez kolejne 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy polewę w kąpieli wodnej. Przygotowujemy patyczki, a schłodzone kulki wyjmujemy z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzamy w polewie i natychmiast wbijamy w środek kulki, dochodząc do połowy. Zamaczamy kuleczki w polewie, trzymając za patyczek. Jeszcze płynną polewę dekorujemy posypkami – nakładając je palcami lub zanurzając kuleczkę w posypce. Odkładamy do zastygnięcia do wysokiej szklanki – cake popsy nie powinny się dotykać. Kiedy ostygną, wkładamy je do lodówki, gdzie powinny się chłodzić jeszcze przez kilka godzin.
Z takim czekoladowym lizakiem każdy w biurze będzie prezentował się niczym istny Kojak.
Cynamonowe muffiny ze śliwkami i kruszonką
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 340 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- 2 duże jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 2 łyżeczki cynamonu
- 12 śliwek węgierek
Na kruszonkę:
- 70 g miękkiego masła
- 8 łyżek mąki
- 5 i 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Łatwy w wykonaniu i pyszny deser idealnie łączy się z popołudniową kawą. Z takim duetem żaden „task” nie będzie nam straszny!
Aby jednak skosztować tych pysznych muffinek, trzeba przygotować je wieczór wcześniej. Na początku nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Następnie, składniki na kruszonkę zagniatamy, kruszymy i odstawiamy. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę, którą napełniamy papilotki, a w środek wciskamy po 2 połówki śliwki. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 20-25 minut.
Dla takiego smaku i uśmiechów współpracowników warto poświęcić godzinę w kuchni.
Dietetyczne babeczki z batatami
Składniki:
- duży batat
- 3 banany
- 90 g płatków owsianych błyskawicznych
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 125 g gorzkiej czekolady
Słodycze na diecie? Jak najbardziej! Babeczki z batatami zaspokoją ochotę na coś słodkiego i nie wywołają wyrzutów sumienia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165°C (bez termoobiegu). W tym czasie gotujemy batata lub pieczemy w folii i rozgniatamy na purée. Dodajemy rozgniecione banany. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka z odrobiną soli, dodajemy zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do masy. Mieszamy wszystko razem i przekładamy do formy muffinkowej do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 165-175°C przez 25-30 minut.
Szybkie babeczki sprawdzą się jako przekąska do pracy i będą idealnym deserem do firmowych plotek. Pycha!
Więcej słodkich przepisów na www.delektujemy.pl