Marchew i jej zdrowotne właściwości były doceniane już w starożytnych Chinach. Marchew to przede wszystkim źródło przeciwutleniaczy- karotenoidów, które oprócz nadania koloru pełnią funkcje ochronne przed procesami fotooksydacji.
Działa przeciwnowotworowo
Spożywanie marchewki zmniejsza ryzyko występowania raka jelita grubego, piersi i płuc, jamy ustnej. Prowitamina A zawarta w marchwi zmniejsza też ryzyko wystąpienia raka prostaty.
Opóźnia efekty starzenia się
Beta- karoten zawarty w marchewce spowalnia starzenie się komórek.
Reguluje poziom cholesterolu we krwi
Witaminy i pektyny zawarte w marchwi mają dobroczynny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu działają antymiażdżycowo.
Poprawia kondycję skóry
Regularne spożywanie marchwi zapobiega zmianom trądzikowym i wypryskom, chroni skórę przed uszkodzeniami i efektami poparzenia. Przyspiesza także opalanie.
Zapobiega infekcjom
Marchewka ma działania antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego warto zwiększyć ilość spożywanych marchewek jesienią oraz zimą.
Zapobiega chorobom serca
Dzięki karotenoidom zmniejsza ryzyko chorób serca.
Chroni jamę ustną
Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom działa niczym pasta do zębów. Czyści zęby i usuwa z płytki nazębnej resztki żywności.
Poprawia wzrok
Prowitamina A przekształcana w organizmie człowieka w witaminę A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku.
Marchew możemy spożywać w różnych postaciach, gotowana, smażona czy pieczona. Jednak najbogatsza w witaminy będzie spożywana w surowej postaci lub w formie wyciskanych soków. Bardzo ważne jest, by marchew pochodziła ze sprawdzonych upraw. Marchew hodowana na nawozach sztucznych traci wiele cennych właściwości, a spożywana w nadmiernych ilościach może spowodować zatrucia.