Składniki:
Ciasto na omlety:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru
3/4 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
olej kokosowy do smażenia
Sos waniliowy:
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
50 gram białej czekolady
laska wanilii
Nadzienie wiśniowe:
szklanka mrożonych wiśni (lub świeżych)
2 łyżki erytrolu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml wody
Wykonanie:
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy na gładką masę. Delikatnie łączymy ją z ubitą pianą. Omlety smażymy z obu stron na oleju kokosowym. Przechodzimy do sosu waniliowego. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką, jednolitą masę. Rozkrawamy laskę wanilii i wyjmujemy z niej ziarna. W rondelku podgrzewamy mleko wraz z ziarnami z laski wanilii i z całą laską. Do gorącego mleka dodajemy czekoladę. Mieszamy aż do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Ciągle mieszając dolewamy gorące mleko do masy z żółtek. Przelewamy powstały sos do rondelka i przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając (aż zgęstnieje). Sos nie może się zagotować, bo się zważy. By przygotować wiśniowe nadzienie, w garnku gotujemy wodę z dodatkiem erytrolu. Dodajemy wiśnie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Omlet smarujemy grubo wiśniowym nadzieniem i przykrywamy drugim omletem. Polewamy sosem waniliowym. Dekorujemy migdałami i świeżą wiśnią.