WomanMagazine.pl

Świąteczne wypieki – jabłecznik

Dieta nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z kosztowania świątecznych wypieków. Przestrzegając codziennych zasad diety, uwzględniając kalorie oraz stosując wymienniki węglowodanowe, możesz cieszyć się smakiem ulubionych placków. W domowych wypiekach zmniejsz ilość tłuszczu i cukru. Biały cukier możesz zastąpić słodzikiem – ale nie spartanem, bo pod wpływem ciepła, traci on słodki smak.

Standard Post with Image

Jabłecznik

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki wanilii,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 3 jabłka,
  • łyżeczka substancji zastępującej cukier (w płynie), np. Splenda.

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać pokrojone w kostkę masło, jajka i substancję słodzącą.
  2. Wymieszać starte jabłka z posiekanymi orzechami i dodać do masy.
  3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przez 40-50 minut w temperaturze 190°C.

 

Podobne artykuły

Zwyczaje świąteczne w innych krajach

Święta w Polsce kojarzą nam się z choinką, prezentami i kolacją wigilijną. A jak ten wyjątkowy czas obchodzi się w innych krajach?

Czytaj więcej

Świąteczne wypieki – piernik

Dieta nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z kosztowania świątecznych wypieków. Przestrzegając codziennych zasad diety, uwzględniając kalorie oraz stosując wymienniki węglowodanowe, możesz cieszyć się smakiem ulubionych placków. W domowych wypiekach zmniejsz ilość tłuszczu i cukru. Biały cukier możesz zastąpić słodzikiem – ale nie spartanem, bo pod wpływem ciepła, traci on słodki smak.

Czytaj więcej