WomanMagazine.pl

Nietradycyjny kompot z suszu z pomarańczą

Nie przepadasz za tradycyjnym kompotem z suszu, a może chcesz wprowadzić na wigilijny stół nieco urozmaicenia? Proponujemy przepis od Życie Ma Smak, dzięki któremu przekonasz się, że kompot z suszu może mieć wiele smaków.

Standard Post with Image

Składniki:

    1,5 l wody
    100 g suszonych jabłek
    100 g suszonych gruszek
    duża garść suszonej żurawiny
    5 suszonych śliwek
    5 suszonych moreli
    1,5 łyżeczki cynamonu
    1 pomarańcza
    4 goździki
    3 łyżki miodu

Wykonanie:

Suszone owoce gotujemy przez 30 min z dodatkiem goździków oraz cynamonu. Po tym czasie odstawiamy garnek do ostygnięcia. Pomarańczę myjemy i kroimy w plastry, dzięki niej w kompocie pojawi się nuta ciekawego, cytrusowego smaku. Pomarańczę oraz miód dodajemy dopiero, gdy kompot ostygnie. Tak przygotowany będzie lekki i smaczny.