Składniki na ciasto
- 3/4 szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- 125 ml wody
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Składniki na krem
- 8 Michałków Chałwowych
- puszka gruszek w syropie (850 g)
- łyżka cukru
- 2 jajka
- budyń śmietankowy
- łyżka mąki
- łyżka skrobi kukurydzianej
- galaretka gruszkowa
- 25 dag masła
- 300 ml ulubionego dżemu
Wykonanie ciasta
Wymieszać wodę, olej, cukier i kakao. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystudzenia. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodając porcjami cukier oraz żółtka. Ubić masą kakaową. Przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, dodać do masy i powoli mieszać. Spód blaszki wyłożyć papierem. Gotowe ciasto wyłożyć i piec 40 minut w 180°C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Wykonanie kremu
Gruszki odcedzić (syrop zostawić na budyń) i pokroić na mniejsze kawałki. Syrop uzupełnić wodą, tak, aby było pół litra i w małej ilości wymieszać jajka, mąkę, budyń i cukier. Resztą zagotować, wlać mieszankę i gotować jak zwykły budyń. Do gorącego wsypać galaretkę w proszku, wymieszać i dostawić do przestygnięcia. Do jeszcze ciepłej masy dodać masło i dokładnie zmiksować. Jedną część ciasta posmarować dżemem. Do 2/3 masy wmieszać gruszki i wyłożyć na ciasto z dżemem. Nakryć drugim ciastem, posmarować resztą masy i posypać pokuszonymi Michałkami.
My już wypróbowaliśmy, teraz pora na Was, Drogie Czytelniczki!
Życzymy smacznego :)
Źródło przepisu: facebook.com/SniezkaInvest