Koronawirus może oznaczać koniec tradycyjnych open space’ów

Pozycja biur, mimo znaczącej roli pracy zdalnej, pozostaje niezagrożona. – Nie ma takiej przestrzeni, która mogłaby zastąpić biurową, ze względu na kwestię socjalizacji i wspólnego spędzania czasu – mówi Monika Szawernowska, prezes pracowni projektowej Concept Space. Zmienia się jednak podejście firm do aranżacji biur.

Czytaj więcej

Polacy podczas pandemii lepiej się odżywiają i częściej uprawiają sport

Okres pandemii koronawirusa skłonił Polaków do refleksji w kwestii zdrowego odżywiania, pielęgnacji i aktywności fizycznej. To główny wniosek z badania „Dieta i pielęgnacja w dobie pandemii”, wykonanego przez SW Research.

Czytaj więcej

Stabilizatory - by leczyć i przeciwdziałać kontuzjom

Wszyscy sportowcy, ale także Ci którzy intensywnie uprawiają jakąś dyscyplinę, liczą się z ryzykiem kontuzji, która nie tylko może uniemożliwić zrealizowanie planu treningowego, ale co gorsza wyeliminować ze startu w turnieju czy zawodach. Na szczęście medycyna wychodzi coraz bardziej naprzeciw takim sytuacjom.

Czytaj więcej

Aż 30 proc. Polaków zrezygnowało w tym roku z wakacji, co przekłada się na kondycję środowiska

Pandemia przyczyniła się do zmiany nawyków konsumenckich i ograniczenia nadmiernego konsumpcjonizmu. 37 proc. Polaków zaczęło dokładniej planować zakupy spożywcze, dzięki czemu marnuje mniej jedzenia.

Czytaj więcej

Pracodawcy coraz częściej testują swoich pracowników na koronawirusa

W ostatnich dniach w Polsce padały rekordy zakażeń koronawirusem. W efekcie firmy coraz chętniej poddają swoich pracowników badaniom krwi. – Takie testy traktowane są jako benefit pracowniczy, a inne, takie jak wejściówki na siłownie, schodzą na dalszy plan – mówią przedstawiciele ALAB Laboratoria.

Czytaj więcej

Inteligentne i aktywne opakowania pozwolą lepiej kontrolować jakość jedzenia

Branża spożywcza inwestuje w opakowania nowej generacji, które pozwolą monitorować jakość produktów na każdym etapie ich funkcjonowania, od transportu aż do momentu spożycia. W przyszłości mogą zastąpić informacje o zdatności do spożycia, oceniając świeżość zamkniętych produktów.

Czytaj więcej

Skokowy wzrost popularności rowerów

Producenci i sprzedawcy rowerów odnotowują w ostatnich miesiącach duże wzrosty. Tylko w maju wyprodukowano w Polsce 119 tys. rowerów, co oznacza ponad 30-proc. wzrost względem ubiegłego roku, a niektóre sklepy wręcz podwoiły swoje wolumeny sprzedaży.

Czytaj więcej

Czy jakość wypijanej wody ma znaczenie?

Woda wchodzi w skład wszystkich komórek organizmu człowieka. Pokrycie dobowego zapotrzebowania na wodę wpływa na utrzymanie stałej temperatury ciała. Woda reguluje równowagę wodno-elektrolitową organizmu, jest niezbędna, aby prawidłowo przebiegały procesy trawienne w naszym organizmie; wchłanianie składników pokarmowych; wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn.

Czytaj więcej

Gdzie wybrać się na surfing jesienią?

Autor: Ewelina Szczęszek

Z okazji Międzynarodowego Dnia Surfingu, który obchodzony był 20 czerwca, podpowiadamy gdzie wybrać się na surfing jesienią.

Czytaj więcej

Top 5 roślin, które warto mieć w sypialni

Autor: Ewelina Szczęszek

Kwiaty doniczkowe uprawiane w domu wprowadzają w miły nastrój, filtrują powietrze i pomagają lepiej spać.

Czytaj więcej

Jakie powinny być nawyki żywieniowe?

Smak słodki jest odczuwany jako przyjemny, natomiast na smak gorzki nasz organizm reaguje negatywnie. Wynika to z faktu, iż cukry które dostarczają smaku słodkiego to źródło szybko przyswajalnej energii. Większość trucizn ma smak gorzki.

Czytaj więcej

Jak zaplanować odchudzanie?

Aby schudnąć należy mieć czas oraz energię na odchudzanie. Konieczne jest nauczenie się jak wzmacniać motywację oraz czerpać satysfakcje z nowego stylu życia.

Czytaj więcej

Hulajnoga, czy rolki?

Rowery, czy deskorolki to bez wątpienia bardzo popularne i praktyczne sprzęty, dzięki którym można zapewnić sobie podstawowy trening, aktywnie spędzając czas i gwarantując sobie świetną zabawę. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że dla produktów tych istnieje wiele alternatyw, którym także powinno się dać szansę.

Czytaj więcej

Coraz chętniej wybieramy diety pudełkowe. Po okresie pandemii firmy cateringu dietetycznego mogą liczyć na wzrost sprzedaży

Pandemia i przymusowa izolacja sprzyjają tyciu. Przeciętny Polak przybierał na wadze średnio 0,5 kilograma tygodniowo. To paradoksalnie dobra wiadomość dla dietetycznych firm cateringowych, które odrabiają straty z marca i kwietnia.

Czytaj więcej

Siłownie i kluby fitness szykują się na przyjęcie klientów od 6 czerwca

W trakcie lockdownu 43 proc. Polaków ograniczyło swoją aktywność fizyczną, głównie ze względu na zamknięcie obiektów sportowych. Prawie 40 proc. nie podjęło żadnej aktywności w ciągu ostatnich 30 dni – wynika z badania MultiSport Index Pandemia.

Czytaj więcej