Pozycja biur, mimo znaczącej roli pracy zdalnej, pozostaje niezagrożona. – Nie ma takiej przestrzeni, która mogłaby zastąpić biurową, ze względu na kwestię socjalizacji i wspólnego spędzania czasu – mówi Monika Szawernowska, prezes pracowni projektowej Concept Space. Zmienia się jednak podejście firm do aranżacji biur.
Okres pandemii koronawirusa skłonił Polaków do refleksji w kwestii zdrowego odżywiania, pielęgnacji i aktywności fizycznej. To główny wniosek z badania „Dieta i pielęgnacja w dobie pandemii”, wykonanego przez SW Research.
Wszyscy sportowcy, ale także Ci którzy intensywnie uprawiają jakąś dyscyplinę, liczą się z ryzykiem kontuzji, która nie tylko może uniemożliwić zrealizowanie planu treningowego, ale co gorsza wyeliminować ze startu w turnieju czy zawodach. Na szczęście medycyna wychodzi coraz bardziej naprzeciw takim sytuacjom.
Pandemia przyczyniła się do zmiany nawyków konsumenckich i ograniczenia nadmiernego konsumpcjonizmu. 37 proc. Polaków zaczęło dokładniej planować zakupy spożywcze, dzięki czemu marnuje mniej jedzenia.
W ostatnich dniach w Polsce padały rekordy zakażeń koronawirusem. W efekcie firmy coraz chętniej poddają swoich pracowników badaniom krwi. – Takie testy traktowane są jako benefit pracowniczy, a inne, takie jak wejściówki na siłownie, schodzą na dalszy plan – mówią przedstawiciele ALAB Laboratoria.
Branża spożywcza inwestuje w opakowania nowej generacji, które pozwolą monitorować jakość produktów na każdym etapie ich funkcjonowania, od transportu aż do momentu spożycia. W przyszłości mogą zastąpić informacje o zdatności do spożycia, oceniając świeżość zamkniętych produktów.
Producenci i sprzedawcy rowerów odnotowują w ostatnich miesiącach duże wzrosty. Tylko w maju wyprodukowano w Polsce 119 tys. rowerów, co oznacza ponad 30-proc. wzrost względem ubiegłego roku, a niektóre sklepy wręcz podwoiły swoje wolumeny sprzedaży.
Woda wchodzi w skład wszystkich komórek organizmu człowieka. Pokrycie dobowego zapotrzebowania na wodę wpływa na utrzymanie stałej temperatury ciała. Woda reguluje równowagę wodno-elektrolitową organizmu, jest niezbędna, aby prawidłowo przebiegały procesy trawienne w naszym organizmie; wchłanianie składników pokarmowych; wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn.
Smak słodki jest odczuwany jako przyjemny, natomiast na smak gorzki nasz organizm reaguje negatywnie.
Wynika to z faktu, iż cukry które dostarczają smaku słodkiego to źródło szybko przyswajalnej energii. Większość trucizn ma smak gorzki.
Aby schudnąć należy mieć czas oraz energię na odchudzanie.
Konieczne jest nauczenie się jak wzmacniać motywację oraz czerpać satysfakcje z nowego stylu życia.
Rowery, czy deskorolki to bez wątpienia bardzo popularne i praktyczne sprzęty, dzięki którym można zapewnić sobie podstawowy trening, aktywnie spędzając czas i gwarantując sobie świetną zabawę. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że dla produktów tych istnieje wiele alternatyw, którym także powinno się dać szansę.
Pandemia i przymusowa izolacja sprzyjają tyciu. Przeciętny Polak przybierał na wadze średnio 0,5 kilograma tygodniowo. To paradoksalnie dobra wiadomość dla dietetycznych firm cateringowych, które odrabiają straty z marca i kwietnia.
W trakcie lockdownu 43 proc. Polaków ograniczyło swoją aktywność fizyczną, głównie ze względu na zamknięcie obiektów sportowych. Prawie 40 proc. nie podjęło żadnej aktywności w ciągu ostatnich 30 dni – wynika z badania MultiSport Index Pandemia.