Niektóre produkty spożywcze działają jak kosmetyki. Jedzenie ich pomoże zwalczyć problemy z cerą.

Dieta bogata w składniki odżywcze jest podstawą w walce z niedoskonałościami skóry. Aby mieć piękną i promienną cerę, należy przede wszystkim dobrać codzienny jadłospis do indywidualnych potrzeb organizmu. Niektóre produkty spożywcze mają bowiem specjalne właściwości, które pomagają uporać się z rozszerzonymi porami, nadmiernym wydzielaniem serum czy różnego typu podrażnieniami.

Czytaj więcej

Wbrew panującym mitom pieczywo powinny jeść także osoby na diecie. Należy jednak zwracać uwagę na jego skład

Produkty zbożowe stanowią integralną część zbilansowanej diety. Są głównym źródłem błonnika i węglowodanów – składników niezbędnych w codziennym, zdrowym żywieniu. W konsekwencji z pieczywa nie powinny rezygnować nawet osoby na diecie odchudzającej. Jednak, aby upewnić się, że nie przeszkodzi ono w walce o szczupłą i zgrabną sylwetkę, należy dokładnie sprawdzać jego skład.

Czytaj więcej

Jubileuszowe 20. kardiologiczne warsztaty NFIC 2019 rozpoczęte!

11 grudnia, podczas pierwszego dnia rozpoczynającego 20. edycję NFIC 2019 w Krakowie, spotkali się najwybitniejsi przedstawiciele kardiologii i kardiochirurgii. Tematem poruszanym podczas tego trzydniowego wydarzenia są najnowsze osiągnięcia w dziedzinie kardiologii interwencyjnej.

Czytaj więcej

NFIC 2019, największe europejskie spotkanie kardiologów, już 11-13 grudnia w Krakowie

W drugim tygodniu grudnia w stolicy Małopolski odbędzie się wyjątkowe wydarzenie z dziedziny kardiologii. Mowa o jubileuszowej, 20. edycji prestiżowych międzynarodowych warsztatów New Frontiers in Interventional Cardiology 2019.

Czytaj więcej

Brązowe plamki na skórze?

Nasza skóra zmienia się przez całe życie. I niestety nie zawsze są to zmiany na lepsze. Zmiany pigmentacyjne i przebarwienia to bardzo częste „pamiątki” przywożone z wakacji. Zauważyłaś u siebie nieestetyczne brązowe plamki? Być może jest to melasma. Nie ma powodów do paniki – to niegroźny defekt estetyczny, którego stosunkowo łatwo można się pozbyć.

Czytaj więcej

Nie daj się jesiennej chandrze! Co jeść, by tryskać humorem i energią?

Jesień kojarzy się wielu z nas z długimi, ponurymi wieczorami i przygnębiającą aurą. W tym okresie często czujemy się zmęczeni, podatni na stres i zwyczajnie przygnębieni. Receptą na poprawę humoru i zastrzyk energii może być odpowiednio dobrana do tej pory roku dieta.

Czytaj więcej

Jesienią i zimą zadbaj o wzrok

Choć sezon jesienno-zimowy ma w sobie wiele uroku, niesie za sobą dużo więcej zagrożeń dla zdrowia, niż sezon letni. Chociaż ten chłodny czas głównie kojarzy nam się z przeziębieniem i grypą, negatywne skutki mogą odczuć także nasze… oczy. Na co są narażone? Jak dbać o wzrok w tym sezonie?

Czytaj więcej

Zęby mądrości: czy ósemki są nam potrzebne?

Większość z nas ma świadomość, że – wbrew swojej nazwie – ósme zęby nie mają wiele wspólnego z ilorazem inteligencji. Mówi się o nich zazwyczaj w kontekście ich usuwania. Po co w takim razie rosną ósemki i czy w ogóle są nam potrzebne?

Czytaj więcej

Badasz się regularnie? Najważniejsze badania profilaktyczne kobiet

W pogoni za pięknym wyglądem zewnętrznym, kobiety często zapominają o priorytecie, którym jest troska o własne zdrowie. Świadczą o tym niepokojące dane o chorobach Polek – tylko w naszym kraju na raka szyjki macicy umiera co roku 2 tysiące kobiet! Profilaktyka i cykliczne badania mogą zmniejszyć te statystyki.

Czytaj więcej

Fibromialgia i inne choroby XXI wieku

Syndrom niespokojnych nóg, nadreaktywny pęcherz czy jelito drażliwego to zespoły objawów, o których jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt nie słyszał. Dziś jednak jest o nich coraz głośniej. Co ciekawe, zaburzenia te często współwystępują z fibromialgią.

Czytaj więcej

Zadbaj o zdrowie jesienną porą

Coraz krótsze dni, mniej słońca, zmiany temperatury, chłody i szarugi… Jesienna aura nie pozostaje obojętna dla naszego organizmu. Nie tylko negatywnie wpływa na nasze samopoczucie, ale też obniża naszą odporność i sprzyja różnego rodzaju infekcjom.

Czytaj więcej

Jak nie przytyć jesienią i zimą?

Listopad to dla wielu osób jeden z najbardziej depresyjnych miesięcy w roku, grudzień zaś to czas wielkiego odliczania do świąt, w trakcie których nikt nie chce sobie odmawiać świątecznych przysmaków.

Czytaj więcej

Polak nie wie, co to HIV

Poziom wiedzy o HIV i AIDS jest w Polsce zatrważająco niski. Nie badamy się i często nie wiemy nawet, jak ten wirus się przenosi. Zapomnieliśmy o czasach, gdy epidemia była na pierwszych stronach gazet. Z okazji Światowego Dnia AIDS w tym roku o zagrożeniu przypominać będzie czerwona kokardka wyświetlana na fasadach budynków stolicy.

Czytaj więcej

To nieprawda, że cukier krzepi

Już w 2006 roku Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych uznało cukrzycę za jedną z 10 najważniejszych chorób przewlekłych na świecie, która stanowi problem nie tylko wśród dorosłych, ale również wśród najmłodszych. Statystyki są niepokojące – już 75% polskich dzieci po 1. roku życia spożywa nadmierną ilość cukru[1], a blisko 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę[2].

Czytaj więcej

Bądź eko w kuchni, czyli jak nie marnować warzyw i owoców

Warzywa i owoce to obowiązkowy element zdrowej diety, ale równocześnie jedne z najszybciej psujących się składników w naszych kuchniach. Wpływa na to brak konserwantów, ale także fakt, że… nie wiemy, jak najlepiej je przechować! A to może znacznie wydłużyć życie produktu. Co więc robić, żeby warzywa i owoce pozostały świeże? To zależy.

Czytaj więcej