Dieta bogata w składniki odżywcze jest podstawą w walce z niedoskonałościami skóry. Aby mieć piękną i promienną cerę, należy przede wszystkim dobrać codzienny jadłospis do indywidualnych potrzeb organizmu. Niektóre produkty spożywcze mają bowiem specjalne właściwości, które pomagają uporać się z rozszerzonymi porami, nadmiernym wydzielaniem serum czy różnego typu podrażnieniami.
Produkty zbożowe stanowią integralną część zbilansowanej diety. Są głównym źródłem błonnika i węglowodanów – składników niezbędnych w codziennym, zdrowym żywieniu. W konsekwencji z pieczywa nie powinny rezygnować nawet osoby na diecie odchudzającej. Jednak, aby upewnić się, że nie przeszkodzi ono w walce o szczupłą i zgrabną sylwetkę, należy dokładnie sprawdzać jego skład.
11 grudnia, podczas pierwszego dnia rozpoczynającego 20. edycję NFIC 2019 w Krakowie, spotkali się najwybitniejsi przedstawiciele kardiologii i kardiochirurgii. Tematem poruszanym podczas tego trzydniowego wydarzenia są najnowsze osiągnięcia w dziedzinie kardiologii interwencyjnej.
W drugim tygodniu grudnia w stolicy Małopolski odbędzie się wyjątkowe wydarzenie z dziedziny kardiologii. Mowa o jubileuszowej, 20. edycji prestiżowych międzynarodowych warsztatów New Frontiers in Interventional Cardiology 2019.
Nasza skóra zmienia się przez całe życie. I niestety nie zawsze są to zmiany na lepsze. Zmiany pigmentacyjne i przebarwienia to bardzo częste „pamiątki” przywożone z wakacji. Zauważyłaś u siebie nieestetyczne brązowe plamki? Być może jest to melasma. Nie ma powodów do paniki – to niegroźny defekt estetyczny, którego stosunkowo łatwo można się pozbyć.
Jesień kojarzy się wielu z nas z długimi, ponurymi wieczorami i przygnębiającą aurą. W tym okresie często czujemy się zmęczeni, podatni na stres i zwyczajnie przygnębieni. Receptą na poprawę humoru i zastrzyk energii może być odpowiednio dobrana do tej pory roku dieta.
Choć sezon jesienno-zimowy ma w sobie wiele uroku, niesie za sobą dużo więcej zagrożeń dla zdrowia, niż sezon letni. Chociaż ten chłodny czas głównie kojarzy nam się z przeziębieniem i grypą, negatywne skutki mogą odczuć także nasze… oczy. Na co są narażone? Jak dbać o wzrok w tym sezonie?
Większość z nas ma świadomość, że – wbrew swojej nazwie – ósme zęby nie mają wiele wspólnego z ilorazem inteligencji. Mówi się o nich zazwyczaj w kontekście ich usuwania. Po co w takim razie rosną ósemki i czy w ogóle są nam potrzebne?
W pogoni za pięknym wyglądem zewnętrznym, kobiety często zapominają o priorytecie, którym jest troska o własne zdrowie. Świadczą o tym niepokojące dane o chorobach Polek – tylko w naszym kraju na raka szyjki macicy umiera co roku 2 tysiące kobiet! Profilaktyka i cykliczne badania mogą zmniejszyć te statystyki.
Syndrom niespokojnych nóg, nadreaktywny pęcherz czy jelito drażliwego to zespoły objawów, o których jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt nie słyszał. Dziś jednak jest o nich coraz głośniej. Co ciekawe, zaburzenia te często współwystępują z fibromialgią.
Coraz krótsze dni, mniej słońca, zmiany temperatury, chłody i szarugi… Jesienna aura nie pozostaje obojętna dla naszego organizmu. Nie tylko negatywnie wpływa na nasze samopoczucie, ale też obniża naszą odporność i sprzyja różnego rodzaju infekcjom.
Listopad to dla wielu osób jeden z najbardziej depresyjnych miesięcy w roku, grudzień zaś to czas wielkiego odliczania do świąt, w trakcie których nikt nie chce sobie odmawiać świątecznych przysmaków.
Poziom wiedzy o HIV i AIDS jest w Polsce zatrważająco niski. Nie badamy się i często nie wiemy nawet, jak ten wirus się przenosi. Zapomnieliśmy o czasach, gdy epidemia była na pierwszych stronach gazet. Z okazji Światowego Dnia AIDS w tym roku o zagrożeniu przypominać będzie czerwona kokardka wyświetlana na fasadach budynków stolicy.
Już w 2006 roku Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych uznało cukrzycę za jedną z 10 najważniejszych chorób przewlekłych na świecie, która stanowi problem nie tylko wśród dorosłych, ale również wśród najmłodszych. Statystyki są niepokojące – już 75% polskich dzieci po 1. roku życia spożywa nadmierną ilość cukru[1], a blisko 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę[2].
Warzywa i owoce to obowiązkowy element zdrowej diety, ale równocześnie jedne z najszybciej psujących się składników w naszych kuchniach. Wpływa na to brak konserwantów, ale także fakt, że… nie wiemy, jak najlepiej je przechować! A to może znacznie wydłużyć życie produktu. Co więc robić, żeby warzywa i owoce pozostały świeże? To zależy.