Zdrowe jedzenie to podstawa zdrowego i pięknego wyglądu. Od tego, jak się odżywiamy, zależy, nie tylko nasza sylwetka, ale także wygląd włosów, skóry i paznokci. Zamiast katować się sezonowymi dietami, lepiej do codziennego menu wprowadzić zasady zdrowego odżywiania.
Zasada pierwsza to regularne posiłki. Najlepiej jeść 5 posiłków dziennie. Porcje nie powinny duże, za to spożywane w regularnych odstępach czasu, co ok. 3 godziny. Bardzo ważne jest śniadanie, którego nie wolno pomijać. Dwa posiłki z pięciu mogą stanowić owoce lub naturalne soki. Regularne, częste posiłki przyspieszą metabolizm i nie pozostawiają czasu na podjadanie niezdrowych przekąsek!
Zasada druga – różnorodność. Dieta powinna być bogata w składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Oznacza to, że poza warzywami i owocami należy spożywać odpowiednie ilości białka, produktów zbożowych, a nawet tłuszczy. Zdrowe tłuszcze znajdują się np. w rybach. Są korzystne dla organizmu, zmniejszają stężenie trójglicerydów oraz cholesterolu. O ile warzywa można jeść do woli, to z owocami nie należy przesadzać. Poza witaminami i błonnikiem zawierają sporą ilość cukru. Kwestia węglowodanów jest złożona – należy unikać węglowodanów prostych, za to najlepsze dla zdrowia i sylwetki są węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym. Takie węglowodany znajdują się w pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu, czy płatkach owsianych. Te zdrowe węglowodany podobnie jak warzywa i owoce są źródłem ułatwiającego trawienie błonnika.
Bardzo ważna jest woda! Woda pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii i transportuje składniki odżywcze. Wypijać powinno się ok. 8 szklanek dziennie. Kawa i herbata się nie wliczają! W przeciwieństwie do wody nie nawadniają, a odwadniają organizm.
Zasada czwarta polega na ograniczeniu spożywanej soli. Potrawy doprawiać można świeżymi ziołami. Będą smaczniejsze, bardziej aromatyczne i zdrowsze. Kupując produkty, warto czytać etykiety i sprawdzać, czy nie zawierają wysokiej ilości soli. Wybierać należy świeże produkty, zamiast tych wysoko przetworzonych.
Alkohol tylko okazjonalnie. Nadużywanie alkoholu zaburza gospodarkę lipidową i węglowodanową w organizmie, niekorzystnie wpływa także na naczynia krwionośne.
Zdrowa dieta nie musi być nudna. Nie trzeba też jeść wszystkiego. Można wybrać to co się lubi i poszukać nowych, apetycznych przepisów.