WomanMagazine.pl

Sernik z Michałkami i czekoladą

Świątecznych przepisów nigdy za wiele! Jeśli również jesteś takiego zdania, może zainteresuje Cię nasza kolejna pyszna propozycja. Jaki sernik lubicie najbardziej? ;)

Standard Post with Image

Składniki:

 

  • 20 Michałków z Hanki
  • 150 g herbatników
  • 80 g stopionego masła
  • kilogram białego sera (tłustego i dobrze zmielonego)
  • 5 jajek
  • 250 g sera mascarpone
  • szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka

 

Wykonanie:

Herbatniki pokruszyć bardzo drobno. Dodać stopione masło i wymieszać. Wyłożyć dno formy, wstawić do lodówki. Jajka ubić z cukrem na pianę. Biały ser, ser mascarpone, cukier i mąkę ziemniaczaną oraz wanilię wymieszać krótko mikserem na małych obrotach, wbić jajka. Lekko wymieszać i połowę masy odlać do innego naczynia. Czekoladę połamać i rozpuścić, mieszając z łyżką masła oraz kakao. Lekko ostudzić. Czekoladę wymieszać łyżką z jedną częścią masy serowej. Na dno formy wlać jasną masę i ułożyć na niej połowę pokrojonych na połówki Michałków. Wlać ciemną masę i ułożyć na niej pozostałe cukierki. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 170°C. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia ciasta. Czekoladę na polewę (60 g) połamać, włożyć do rondelka, dodać łyżeczkę masła i cukru, 3 łyżki mleka. Roztopić. Polewą ozdobić wierzch ciasta i ułożyć na nim pokrojone Michałki.

 

Oto kolejny pyszny przepis! Kto już próbował? ;-)

 

Źródło przepisu: facebook.com/SniezkaInvest

 

Podobne artykuły

Sernik na zimno z marmoladą z gujawy

Odmień tradycyjne oblicze swojego sernika na zimno! Dziś zapraszamy na pyszny podwieczorek, które zachwyci Ciebie i Twoich najbliższych! Przepis od niezastąpionego Życie Ma Smak ;)

Czytaj więcej

Babka z Michałkami

Wprawdzie do Świąt Wielkanocnych jeszcze dwa tygodnie, ale już teraz publikujemy przepis na pyszną babkę z Michałkami! To alternatywa dla tradycyjnego wypieku, która – jesteśmy przekonani – idealnie sprawdzi się na naszych stołach :)

Czytaj więcej