Składniki:
- 20 Michałków z Hanki
- 150 g herbatników
- 80 g stopionego masła
- kilogram białego sera (tłustego i dobrze zmielonego)
- 5 jajek
- 250 g sera mascarpone
- szklanka cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 160 g gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć bardzo drobno. Dodać stopione masło i wymieszać. Wyłożyć dno formy, wstawić do lodówki. Jajka ubić z cukrem na pianę. Biały ser, ser mascarpone, cukier i mąkę ziemniaczaną oraz wanilię wymieszać krótko mikserem na małych obrotach, wbić jajka. Lekko wymieszać i połowę masy odlać do innego naczynia. Czekoladę połamać i rozpuścić, mieszając z łyżką masła oraz kakao. Lekko ostudzić. Czekoladę wymieszać łyżką z jedną częścią masy serowej. Na dno formy wlać jasną masę i ułożyć na niej połowę pokrojonych na połówki Michałków. Wlać ciemną masę i ułożyć na niej pozostałe cukierki. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 170°C. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia ciasta. Czekoladę na polewę (60 g) połamać, włożyć do rondelka, dodać łyżeczkę masła i cukru, 3 łyżki mleka. Roztopić. Polewą ozdobić wierzch ciasta i ułożyć na nim pokrojone Michałki.
Oto kolejny pyszny przepis! Kto już próbował? ;-)
Źródło przepisu: facebook.com/SniezkaInvest