WomanMagazine.pl

Sernik na zimno z marmoladą z gujawy

Odmień tradycyjne oblicze swojego sernika na zimno! Dziś zapraszamy na pyszny podwieczorek, które zachwyci Ciebie i Twoich najbliższych! Przepis od niezastąpionego Życie Ma Smak ;)

Standard Post with Image

Składniki

Na biszkopt:

  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Na masę serową:

  • 700 gramów sera
  • mały jogurt grecki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 100 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 2 i 1/2 pół żelatyny
  • marmolada z gujawy do posmarowania

Wykonanie:

Ubijamy białka z cukrem na sztywno przy użyciu miksera. W oddzielnym naczyniu mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i dodajemy je do ubitych białek. Mąkę mieszamy z kakao i dodajemy ją do białek przy użyciu łyżki, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Miksujemy ser, jogurt, cukier puder, trzy krople aromatu i na koniec powoli wlewamy wystudzoną żelatynę. Do tortownicy z chłodnym już biszkoptem wlewamy masę serową. Smarujemy wierzch konfiturą i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.

Podobne artykuły

Sernik z Michałkami i czekoladą

Świątecznych przepisów nigdy za wiele! Jeśli również jesteś takiego zdania, może zainteresuje Cię nasza kolejna pyszna propozycja. Jaki sernik lubicie najbardziej? ;)

Czytaj więcej

Nie za zimno, lecz w sam raz... i modnie zimą!

Zima dogoniła nas w pełni, świąteczny klimat i spotkania z bliskim stają się powoli miłym wspomnieniem, ale na wiosnę musimy jeszcze poczekać… Zostały dwa miesiące do przetrwania dla zmarzluchów, a co za tym idzie, warto, aby był to czas spędzony w dobrych* ubraniach. Jak ubierać się w zimowe dni? (*Nie mamy tu na myśli metki!;-))

Czytaj więcej