WomanMagazine.pl

Babka z Michałkami

Wprawdzie do Świąt Wielkanocnych jeszcze dwa tygodnie, ale już teraz publikujemy przepis na pyszną babkę z Michałkami! To alternatywa dla tradycyjnego wypieku, która – jesteśmy przekonani – idealnie sprawdzi się na naszych stołach :)

Standard Post with Image

Składniki:

  • 200 g Michałków ze Śnieżki
  • 250 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 350 g mąki,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • budyń waniliowy,
  • cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji


Wykonanie: utrzeć masło z cukrem na puch, tak by kryształki cukru nie były wyczuwalne. Dodać jedno jajko i ucierać dalej. Stopniowo dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wlać mleko. Ucierać, aż masa stanie się jednolita. Michałki pokroić na małe kawałki, wsypać do masy i wymieszać za pomocą łyżki. Przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około godziny w temp. 180 °C.


Można kupić więcej Michałków i podjadać w trakcie pieczenia ;)

 

Podobne artykuły

Sernik z Michałkami i czekoladą

Świątecznych przepisów nigdy za wiele! Jeśli również jesteś takiego zdania, może zainteresuje Cię nasza kolejna pyszna propozycja. Jaki sernik lubicie najbardziej? ;)

Czytaj więcej

Gruszkowo-kakaowe ciasto z Michałkami Chałwowymi

Święta tuż, tuż! Zaskocz najbliższych nietypowymi wypiekami, które zachwycą niepowtarzalnością smaku i umilą wspólne przeżywanie Świąt Wielkiej Nocy. Do wypieku dodaj... kultowe Michałki ze Śnieżki!

Czytaj więcej