WomanMagazine.pl

UWAGA! ZA DUŻO CUKRU

Cukier krzepi! Za to hasło Melchior Wańkowicz otrzymał przed II wojną światową aż 5000 zł, za które mógł wtedy zostać szczęśliwym posiadaczem Fiata 508! Czy jednak rzeczywiście krzepi? Tu zaczynają się wątpliwości, bo dzisiaj cukier nie cieszy się dobrą opinią. Zobacz dlaczego!

Standard Post with Image

Cukier spożywczy pozyskiwany jest z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, która zawiera 14% śladowych pierwiastków, minerałów oraz witamin. Cukier, który kupujemy w sklepie jest już mocno oczyszczony – pozbawiony jakichkolwiek substancji odżywczych.

Jedni uważają cukier za białą śmierć, dla innych jest to źródło próchnicy i otyłości. Jedno jest pewne: w dużych ilościach dostarcza pustych kalorii i przyczynia się do powstawania cukrzycy. Ale spokojnie! Wszystko zależy od ilości i jakości spożywanych produktów, w końcu nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować go z diety. Każdy z nas spożywając normalne posiłki, musi liczyć się z jego obecnością, ale jeśli robi to z głową, nie ma się czego obawiać.

 

Według badań Polacy spożywają około 42 kg cukru rocznie na osobę. 

 

Cukier jest wszędzie!

Na początek przyjrzyjmy się jego zawartości w znanych napojach:

 

Sok Kubuś

250 ml (6 łyżeczek!)

Napój energetyczny

250 ml (5,5 łyżeczek) 

Napój izotoniczny

250 ml (1,5 łyżeczki)

Cola

250 ml (5 łyżeczek)

Mrożona herbata

250 ml (4 łyżeczki)

Napój owocowy

250 ml (3,5 łyżeczki)

Woda smakowa

250 ml (3 łyżeczki)

 

Minusy nadmiernego spożywania cukru:

— główny czynnik próchnicy zębów

— wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy

— podnosi ciśnienie krwi

— zwiększa ryzyko zawału serca

— nadmierne spożywanie prowadzi do uzależnienia

— zabiera z organizmu witaminę B1

—spożycie 1 łyżeczki cukru blokuje system odpornościowy na ponad godzinę, przez co możesz czuć się osłabiona

— zwiększa ryzyko szeregu nowotworów

— jeśli nie może być magazynowany w wątrobie (jako rezerwa), odkłada się w postaci tłuszczu w biodrach lub w talii!

 

Czy istnieje alternatywa?

Nie musimy na dobre rezygnować ze wszystkiego, co zawiera cukier. Ważne jest, by spożywać go świadomie, a w miarę możliwości zastąpić zdrowszymi słodzikami. Oto kilka z nich:

— cukier nierafinowany, czyli nieoczyszczony (zawiera substancje odżywcze, takie jak minerały i witaminy)

— melasa trzcinowa lub buraczana (gęsty brązowy syrop z dodatkowymi substancjami odżywczymi)

— miód naturalny (spożywajmy w niewielkich ilościach)

— syrop z agawy (bardzo słodki)

— syrop klonowy

— słód jęczmienny

— lukrecja

 

Mimo wszystko od czasu do czasu przymknijmy oko i dajmy się ponieść słodkiej przyjemności! ;-)

 

Podobne artykuły

UWAGA: KOBIETA W KUCHNI!

Mówi się, że mężczyźni są lepszymi kucharzami, ale czy to znaczy, że kobiety całe lata gotowały z przymusu i uwarunkowań kulturowych? Dzisiejsza szefowa kuchni to osoba, która lubi próbować nowych kombinacji, jest bezkompromisowa i nie obawia się porażki. Jednak przychodzi jej to z wiekiem...

Czytaj więcej

Tech Neck – uwaga na technologiczne zmarszczki!

Każdy z nas wie, że długie ślęczenie przed komputerem, tabletem czy nad smartfonem, nie jest zbyt korzystne dla naszego zdrowia. Zapytani o zagrożenia, wspomnimy pewnie o inwazyjnym wpływie na nasz wzrok. Myśląc dalej – wskażemy na kręgosłup, a zwłaszcza odcinek szyjny. Okazuje się, że do szkodliwych następstw częstego używania powyższych sprzętów, dołożyć też trzeba… zmarszczki technologiczne.

Czytaj więcej