Cukier spożywczy pozyskiwany jest z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, która zawiera 14% śladowych pierwiastków, minerałów oraz witamin. Cukier, który kupujemy w sklepie jest już mocno oczyszczony – pozbawiony jakichkolwiek substancji odżywczych.
Jedni uważają cukier za białą śmierć, dla innych jest to źródło próchnicy i otyłości. Jedno jest pewne: w dużych ilościach dostarcza pustych kalorii i przyczynia się do powstawania cukrzycy. Ale spokojnie! Wszystko zależy od ilości i jakości spożywanych produktów, w końcu nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować go z diety. Każdy z nas spożywając normalne posiłki, musi liczyć się z jego obecnością, ale jeśli robi to z głową, nie ma się czego obawiać.
Według badań Polacy spożywają około 42 kg cukru rocznie na osobę.
Cukier jest wszędzie!
Na początek przyjrzyjmy się jego zawartości w znanych napojach:
Sok Kubuś
250 ml (6 łyżeczek!)
Napój energetyczny
250 ml (5,5 łyżeczek)
Napój izotoniczny
250 ml (1,5 łyżeczki)
Cola
250 ml (5 łyżeczek)
Mrożona herbata
250 ml (4 łyżeczki)
Napój owocowy
250 ml (3,5 łyżeczki)
Woda smakowa
250 ml (3 łyżeczki)
Minusy nadmiernego spożywania cukru:
— główny czynnik próchnicy zębów
— wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy
— podnosi ciśnienie krwi
— zwiększa ryzyko zawału serca
— nadmierne spożywanie prowadzi do uzależnienia
— zabiera z organizmu witaminę B1
—spożycie 1 łyżeczki cukru blokuje system odpornościowy na ponad godzinę, przez co możesz czuć się osłabiona
— zwiększa ryzyko szeregu nowotworów
— jeśli nie może być magazynowany w wątrobie (jako rezerwa), odkłada się w postaci tłuszczu w biodrach lub w talii!
Czy istnieje alternatywa?
Nie musimy na dobre rezygnować ze wszystkiego, co zawiera cukier. Ważne jest, by spożywać go świadomie, a w miarę możliwości zastąpić zdrowszymi słodzikami. Oto kilka z nich:
— cukier nierafinowany, czyli nieoczyszczony (zawiera substancje odżywcze, takie jak minerały i witaminy)
— melasa trzcinowa lub buraczana (gęsty brązowy syrop z dodatkowymi substancjami odżywczymi)
— miód naturalny (spożywajmy w niewielkich ilościach)
— syrop z agawy (bardzo słodki)
— syrop klonowy
— słód jęczmienny
— lukrecja
Mimo wszystko od czasu do czasu przymknijmy oko i dajmy się ponieść słodkiej przyjemności! ;-)