WomanMagazine.pl

Nie rezygnuj z porcji witamin jesienią

Jesień to czas w którym szczególnie powinniśmy zadbać o naszą kondycję. W tę porę roku jesteśmy bardziej narażeni na spadek odporności niż kiedykolwiek. Dlatego też warto zatroszczyć się o wzmocnienie organizmu i dostarczenie mu niezbędnych witamin oraz minerałów.

Standard Post with Image

Zamiast sięgać po suplementy, sięgnij po zbilansowaną dietę!  

Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia i samopoczucia. Niestety, bardzo często kojarzymy dietę z odchudzaniem, restrykcyjnymi zasadami dotyczącymi jedzenia  i głodówkami. Nic bardziej mylnego! Chodzi przede wszystkim o racjonalne żywienie i stawianie na produkty, które dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania. Planowanie zbilansowanej diety, wcale nie musi być skomplikowane. Dietetycy wyszli nam naprzeciw i stworzyli piramidę żywienia, która wizualnie przedstawia proporcję w jakich powinniśmy jadać poszczególne grupy produktów spożywczych. Co w sytuacji, gdy czas nie jest naszym sprzymierzeńcem i nie możemy poświęcić kilku godzin w kuchni, a nie chcemy rezygnować z wartościowych produktów? Dietetyk Anna Radowicka podkreśla, że „…mrożone dania to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie obiadu czy kolacji, a chcą zjeść ciepły posiłek. Ponadto dania te stanowią źródło wszelkich niezbędnych witamin i minerałów oraz przynoszą wiele korzyści dla naszej diety.”

Warzywa

To właśnie one między innymi leżą u podstaw piramidy żywieniowej[1]. Dostarczają nam wielu prozdrowotnych składników i witamin. Warzywa powinny stanowić co najmniej ¾ porcji w naszych codziennych posiłkach. Jesienią, gdy wybór świeżych warzyw znacznie się kurczy, a nasz organizm domaga się ciepłych dań, warto mieć pod ręką warzywa na patelnię FRoSTY, które są tak kolorowe, jak nasza polska jesień! Czerwone z dodatkiem marchwi, papryki i pomidorów koktajlowych, Żółte w których królują ziemniaki i kukurydza, a także Zielone, pełne warzyw strączkowych. Wszystkie warzywa FRoSTY są uprawiane na polach, a nie w szklarniach, dzięki czemu uzyskujemy 100% naturalnego smaku i nie musimy z nich rezygnować jesienią.

Podstawę już mamy, co dalej?

Nie samymi warzywami człowiek żyje, prawda? Jednym z najważniejszych makroskładników w zbilansowanej diecie jest białko. Jego doskonałym źródłem są ryby, które również widnieją na piramidzie żywienia. Ich także nie powinno zabraknąć na naszych talerzach. Zawierają liczne witaminy i minerały, a także występują w nich kwasy omega 3 i omega 6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto ryby można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu ich smak nie staje się monotonny. FRoSTA w swojej ofercie posiada Rybę z pieca z warzywami, która jest doskonałą alternatywą, aby w smaczny i szybki sposób połączyć wartościowe produkty w jedno danie!

W zdrowym ciele, zdrowy duch!

Jesienną porą powinniśmy zwracać szczególną uwagę na naszą dietę ze względu na obniżoną odporność. Jednak przez cały rok warto dbać o to, aby nasze posiłki były zbilansowane i pełne wartości odżywczych.

Podobne artykuły

Diabetyk nie może jeść czekolady? To mit!

Z radością obalamy mit, mówiący o tym, że osoby z cukrzycą nie mogą jeść czekolady. Mogą, ale nie każdy rodzaj i nie w każdej ilości. Raz na jakiś czas, każdy może zjeść jedną lub dwie kostki gorzkiej czekolady. Najlepiej, gdy zawartość kakao przekracza 70%.

Czytaj więcej

Niemowlęta wrzucone do wody same nie pływają!

Woda jest przyjacielem małego dziecka – buduje w nim poczucie własnej wartości i wolności. A rodzic jest pierwszym nauczycielem, który pokazuje maluchowi świat i pozwala na prawidłowy rozwój. Kiedy warto rozpocząć naukę pływania? Już w pierwszych miesiącach życia! – przekonuje nas Natalia Wielgus, właścicielka i wieloletnia instruktorka FLOW Szkoły Pływania Niemowląt i Małych Dzieci.

Czytaj więcej