Oryginalne, wieloskładnikowe kanapki
Kanapki z ulubionymi składnikami to pomysł na przekąskę, która zawsze się sprawdza. Świeże, chrupiące pieczywo, odpowiednio dobrany sos, warzywa i plasterek wędliny – nic tylko zajadać się ze smakiem. Jeśli piknik będzie trwał niemal cały dzień, warto dodać do kanapek taką wędlinę, która nie wymaga przechowywania w niskiej temperaturze, np. pokrojone w paseczki kabanosy albo salami. Aby kanapki nie były zbyt suche, dodajmy sos, który znakomicie podkreśli smak wszystkich składników np. jalapeno, tatarski czy sprawdzony w kanapkach Sos Burgerowy Winiary
Zupa na pikniku
Czy zabranie ze sobą zupy na piknikowy obiad jest dobrym pomysłem? Oczywiście! W tej roli najlepiej sprawdzą się chłodniki, które przecież nie wymagają podgrzewania. Na wiosenny piknik rodzinny dobrze jest przygotować chłodnik z botwinki, z dodatkiem gotowanych na twardo jajek i mnóstwem świeżego koperku. Ugotowane na twardo i obrane jaja wkładamy do zupy tuż przed jej podaniem, dzięki czemu żółtko się nie rozpadnie, a białko pozostanie idealnie białe. Podczas leniwego piknikowania w upalne dni świetnie sprawdzi się orzeźwiający chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą lub pyszny chłodnik pomidorowy z dodatkiem pokrojonego w kosteczkę świeżego ogórka, kolorowych papryk oraz chrupiącej grzanki czosnkowej.
Drugie danie bez podgrzewania
Zazwyczaj w domowych warunkach dbamy o to, by drugie danie było podane gorące, tuż po wyjęciu z piekarnika czy zdjęciu z ognia. Tymczasem piknik to relaksujące chwile, spędzane na łonie natury i bez możliwości podgrzewania potraw. Do spożycia na zimno świetnie nadają się pałki z kurczaka pieczone w wyrazistych ziołach (np. w rozmarynie, ostrej papryce). Możemy je upiec dzień wcześniej tak, żeby ich skórka była soczysta i chrupiąca, a następnie schłodzić, przełożyć do zamykanego pojemnika i schować w lodówce.
Idealnym i sycącym dodatkiem do kurczaka na zimno będzie sałatka ziemniaczana z dodatkiem kiszonego ogórka, cebuli, sałaty, plasterków rzodkiewki i ćwiartek ugotowanych na twardo jaj. Wymieszane składniki sałatki nabiorą jeszcze lepszego smaku, gdy dodamy do nich przyprawy oraz trochę gęstego majonezu.
Sałatka tabbouleh – idealna na piknik
Tabbouleh to rodzaj warzywnej sałatki, bardzo popularnej w kuchni libańskiej. Jej głównymi składnikami są kasza bulgur, pomidory, cebula, ogórek, czerwona papryka i mnóstwo przypraw nadających potrawie wyjątkowego smaku (mięta, cytryna, natka pietruszki). W wersji piknikowej tabbouleh możemy wzbogacić kawałkami pieczonego kurczaka i pestkami granatu, a wtedy uzyskamy sycące i pełnowartościowe danie, nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także łatwe do zaserwowania w warunkach polowych.
Pyszny deser w plenerze
Jakie słodkości zabrać ze sobą na piknik? Raczej zrezygnujmy z ciast z dodatkiem mas śmietanowych albo bitej śmietany, ponieważ w ciepłej temperaturze mogą po prostu się rozpłynąć. Wybierajmy ciasta biszkoptowe, drożdżowe lub kruche, którym nie przeszkadza przebywanie w cieple. Na pikniku doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju ciasteczka i krakersy. Dużą radość rodzinie sprawią także muffinki z czekoladą, bakaliami albo nadziewane masą budyniową. Każdy uczestnik chętnie sięgnie również po kawałek babki cytrynowej, kuszącej wyśmienitym aromatem i przyjemnie wilgotnym ciastem. Niewątpliwym hitem będzie także świeże ciasto drożdżowe ze słodkim serem lub kwaskowatym rabarbarem, posypane grubą warstwą chrupiącej kruszonki.