Piernik
Składniki:
- 1/4 szklanki masła (delikatnie stopionego),
- słodzik zastępujący odpowiednio 2/3 szklanki cukru,
- pół szklanki chudej maślanki,
- 1 łyżeczka sody,
- pół szklanki melasy,
- jajko,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka cynamonu,
- 3/4 łyżeczki imbiru w proszku,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Masło wymieszać z zastępnikiem cukru.
- W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać sodę oczyszczoną z maślanką.
- Dodać do maślanki jajko oraz melasę i bardzo dokładnie wymieszać.
- Całość wymieszać z masłem połączonym z cukrem.
- Dodawać stopniowo przyprawy i mąkę.
- Wlewać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.