WomanMagazine.pl

Świąteczne wypieki – piernik

Dieta nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z kosztowania świątecznych wypieków. Przestrzegając codziennych zasad diety, uwzględniając kalorie oraz stosując wymienniki węglowodanowe, możesz cieszyć się smakiem ulubionych placków. W domowych wypiekach zmniejsz ilość tłuszczu i cukru. Biały cukier możesz zastąpić słodzikiem – ale nie spartanem, bo pod wpływem ciepła, traci on słodki smak.

Standard Post with Image

Piernik

Składniki:

  • 1/4 szklanki masła (delikatnie stopionego),
  • słodzik zastępujący odpowiednio 2/3 szklanki cukru,
  • pół szklanki chudej maślanki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • pół szklanki melasy,
  • jajko,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 3/4 łyżeczki imbiru w proszku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki soli.

 

Przygotowanie:

  1. Masło wymieszać z zastępnikiem cukru.
  2. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać sodę oczyszczoną z maślanką.
  3. Dodać do maślanki  jajko oraz melasę i bardzo dokładnie wymieszać.
  4. Całość wymieszać z masłem połączonym z cukrem.
  5. Dodawać stopniowo przyprawy i mąkę.
  6. Wlewać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Podobne artykuły

Zwyczaje świąteczne w innych krajach

Święta w Polsce kojarzą nam się z choinką, prezentami i kolacją wigilijną. A jak ten wyjątkowy czas obchodzi się w innych krajach?

Czytaj więcej

Świąteczne wypieki – jabłecznik

Dieta nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z kosztowania świątecznych wypieków. Przestrzegając codziennych zasad diety, uwzględniając kalorie oraz stosując wymienniki węglowodanowe, możesz cieszyć się smakiem ulubionych placków. W domowych wypiekach zmniejsz ilość tłuszczu i cukru. Biały cukier możesz zastąpić słodzikiem – ale nie spartanem, bo pod wpływem ciepła, traci on słodki smak.

Czytaj więcej