Wielka Brytania
W Wielkiej Brytanii z Wigilii najbardziej cieszą się dzieci, które wieszają na kominku skarpetki, te nazajutrz wypełnią się prezentami. W zamian za to przygotowują dla Mikołaja bakaliowe babeczki, a dla renifera marchewkę. Najważniejszy posiłek spożywa się 25 grudnia. Właśnie wtedy na stole znajdziemy nadziewanego indyka oraz deser zwany Christmas Pudding. W Londynie narodziły się pierwsze kartki z życzeniami, stąd też pochodzi zwyczaj całowania się pod jemiołą.
Niemcy
Niemcy szczególnie cenią sobie okres Adwentu. W domach stawiają adwentowe wieńce z czterema świecami, co niedzielę zapalają kolejną z nich. Poszczególne niedziele mają nawet swoje nazwy w zależności od ich ważności. Przed świętami w niemieckich miastach odbywają się jarmarki, na których znajdziemy między innymi grzane wino. W Wigilię zapala się na choince świece i właśnie wtedy rozpoczyna się gwiazdka zwana „Bescherung” i odbywa wspólne śpiewanie kolęd oraz obdarowywanie prezentami. Najważniejszy posiłek spożywa się 25 grudnia i najczęściej na stole gości wtedy pieczona gęś.
Włochy
We Włoszech w Wigilię spożywa się uroczystą kolację, na stole znajdziemy między innymi włoskie ciasta z nugatem, migdałami i orzechami laskowymi. Pośród dań znajdują się też sałatki, ryby czy owoce. Popularne są tu bożonarodzeniowe szopki budowane nie tylko w kościołach, ale i w mieszkaniach czy na klatkach schodowych. Włosi kultywują zwyczaj chodzenia od domu do domu i oglądania inscenizacji narodzin Jezusa. To właśnie tutaj narodziła się tradycja wystawiania żłóbków. Grzeczne dzieci obdarowuje święty Mikołaj lub czarownica Befana, która też rozdaje prezenty, a niegrzecznym dzieciom zostawia węgielki.
Francja
Francuzi uwielbiają szopki oraz ozdoby z ostrokrzewu i jemioły. Kolacja bożonarodzeniowa odbywa się po pasterce i w zależności od regionu Francji na stole goszczą rozmaite dania. W Alzacji na przykład jest to gęś, w Bretanii gryczane naleśniki z kwaśną śmietaną. W Burgundii zjemy natomiast indyka i kasztany, a w Paryżu, ostrygi. Francuskim zwyczajem jest również pieczenie 13 chlebów, 12 z nich symbolizuje apostołów, a trzynasty z nich Jezusa. Chleby leżą na stole do końca świąt, później rozdaje się je biednym i potrzebującym.
Hiszpania
W Hiszpanii istnieje zwyczaj wręczania prezentów w 12 nocy po Bożym Narodzeniu, czyli w święto Trzech Króli. W zamian za otrzymane prezenty dzieci przygotowują kostki cukru dla wielbłądów. Świąteczny zwyczaj w Hiszpanii to urna losu, każdy uczestnik wrzuca swoje imię i nazwisko, następnie losuje karteczkę, ten kogo wylosujemy, będzie naszym przyjacielem przez cały zbliżający się rok. W okresie świąt w Hiszpanii piecze się również keks zawierający różne elementy, kto wylosuje pusty kawałek, ten w przyszłym roku musi upiec ten specjał. Hiszpanie dzielą się nie opłatkiem, a przysmakiem z chałwy zawiniętym w opłatek, który zwie się turron.