Maczanka krakowska
Bułka z mięsem. Ale niech cię to nie zmyli, to nie jest zwykły burger. Maczanki nie można też nazwać fast foodem. Proces jej przygotowania zdecydowanie nie jest fast, ponieważ karkówkę powinno się marynować nawet do 48 godzin. Mięso uzupełniają krążki cebuli i plastry kiszonego ogórka polane sosem na bazie kości cielęcych i czerwonego wina.
Zalewajka
Prosta i szybka zupa znana przez wszystkich rodowitych krakusów. Jej główne składniki to ziemniaki, kiełbasa lub boczek, czasami też grzyby. To wszystko zalane jest żurkiem i posypane koperkiem. Na pewno znajdziesz zalewajkę w menu wszystkich restauracji z tradycyjną kuchnią.
Gęsie pipki
Kiedyś podroby były pożywieniem biednych ludzi, dzisiaj mają je w kartach dań najlepsze restauracje. Gęsimi pipkami nazywano w Galicji gęsie żołądki. W innych regionach pod tą nazwą kryły się gęsie szyjki. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, dlatego skoszuj jej na krakowskim Kazimierzu, aby w pełni poczuć niesamowity klimat tej dzielnicy.
Zapiekanki z Okrąglaka
W naszym kulinarnym przewodniku pozostańmy jeszcze na Kazimierzu. Jednak tym razem nie polecam potrawy z wielowiekową tradycją, ale street food, który jest już tak kultowy w Krakowie, że nie sposób pominąć go w tym zestawieniu. Zapiekanki z Okrąglaka na placu Nowym są pyszne, sycące i tanie. Do wyboru niezliczone warianty smakowe i dodatki. A do tego mnóstwo barów dookoła, więc w przerwie między jednym drinkiem, a drugim możesz posilić się zapiekanką.
Kiełbaski z Niebieskiej Nyski
Z Kazimierza przenosimy się pod Halę Targową. A tam już od prawie 30 lat panowie z Nyski sprzedają kiełbaski. Podobno w Krakowie nie ma lepszych. I bez trudu w to uwierzysz, gdy zobaczysz jak długie kolejki ustawiają się przy niebieskim pojeździe. Kiełbaski można kupić codziennie od 20 do 3 w nocy i zakończyć w ten sposób całodniowe zwiedzanie miasta.