Ciemny cukier zdrowszy od białego?
Wprawdzie niemiecki Laureat Nagrody Nobla dowiódł szkodliwego działania sacharozy na ludzki organizm, jednak my nadal nie potrafimy rozstać się ze słodkościami. Co robimy? Chcąc oszukać nasz organizm, biały cukier zastępujemy brązowym. I o ile rzeczywiście jest w nim mniej sacharozy, nadal jednak pozostaje bardzo szkodliwy. Co gorsza, bardzo często nie wiemy, co kupujemy, a nasz ciemny cukier okazuje się... białym, który został podkoloryzowany karmelem!
Ciemny chleb lepszy od białego?
Nie zawsze. Jeśli decydujemy się na zakup chleba z supermarketu, powinniśmy uważnie przyjrzeć się jego składowi. Dość często ciemna barwa chleba to wynik... barwnika, a nie dużej zawartości zakwasu i ziaren. Bądźmy ostrożne!
Margaryna zdrowsza od masła?
Masło jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, margaryna roślinnego, a w zasadzie pozyskiwanym syntetycznie produktem modyfikowanym przez człowieka. Aby pięknie pachniała i wyglądała, musi zawierać różnego rodzaju barwniki i aromaty. Jak je odkryć? Wczytując się w skład na etykiecie! Mimo że reklamy torpedują nas różnego rodzaju sugestiami na temat pozytywnego wpływu margaryny, bo obniża zły cholesterol, okazuje się, że jest to dużo bardziej skuteczne w przypadku masła. W końcu lepiej zaufać naturze, a nie marketingowcom!
2 litry wody dziennie to podstawa?
Powinniśmy przyjmować taką ilość płynów. Nie jest to jednak ściśle związane z sokami czy wodami. Fakt, wodę należy pić, zwłaszcza jeśli zawiera pierwiastki niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Nie musimy jednak ograniczać się do samych płynów. Owoce i warzywa również składają się z wody. Co więcej, inne będzie nasze zapotrzebowanie na płyny w okresie upałów, inne, kiedy uprawiamy sport, a jeszcze inne, gdy siedzimy w domu przed komputerem. Weźmy pod uwagę masę ciała, aktualną pogodę i sposób spędzania czasu. Zalecana ilość spożywanej wody może się zmieniać. Wsłuchajmy się w swój organizm, który będzie nam podpowiadał!
Świeże warzywa lepsze niż mrożone?
Niekoniecznie! Ilość witamin zawartych w obu rodzajach warzyw jest podobna. Warzywa zamrażane są zaraz po zbiorze, natomiast świeże warzywa ze sklepowych półek mogą być pryskane w trakcie transportu różnego rodzaju środkami konserwującymi. Warto więc kupować warzywa od sprawdzonego dostawcy, który dostarczy nam żywność wartościową dla naszego organizmu.
A jakie mity Wy znacie? ;)