Składniki:
4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
4 plastry szynki parmeńskiej
2 jajka
ocet
awokado
czosnek
sok z limonki
sól, pieprz
prażony słonecznik (Helcom)
Wykonanie:
Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sok z limonki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko wbijamy do miseczki. W garnku gotujemy wodę, do której dodajemy ocet. Gdy będzie wrzała mieszamy, tak utworzyć wir. Cały czas mieszając wlewamy jajko. Gotujemy 2-3 minuty. Wyławiamy i to samo robimy z drugim jajkiem. Pieczywo opiekamy w tosterze. Chrupkie smarujemy pastą z awokado, kładziemy szynkę, jajko i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Do pełnowartościowego śniadania należy dodać garść pomidorków koktajlowych, garść orzechów szklankę ulubionego soku.